Default style- Alternative style

Az ördög cimborái.

 

ELECTRIC WIZARD : DOPETHRONE (2000)

Képzeld magad egy kegyetlenül telefüstölt pinceterembe! Képzeld magad elé, hogy ebben a furcsa szagú füstfelhőben két baszottnagy hangláda és négy emberi alak kezd körvonalazódni. Közülük háromnak különböző hangszerek vannak a kezeik ügyében, a negyedik pedig a borítón látható úriember. Mind a négyen folyamatosan körbe-adogatnak valamit egymás között, infantilis kacagások kiséretében. Pár perc elteltével drasztikusan széttorzított, mély gitárhangok szólalnak meg, amitől földbe gyökerezik a lábad. Szóhoz sem jutsz. Magával ragadnak a recsegve-ropogva bugó mélyek, a totális elborultság, a szanaszéjjel szívott hangulatú jammelések,  a gonoszkodó belassulások, az atmoszférikus háttér és az effektezett, elvetemült ének. 


Az Electric Wizard nevű angol kultusz bandának valószínüleg két kedvenc időtöltése van :  egy népszerű növény szárított formában történő elfüstölése és az ördög bácsival való haverkodás. Mindkét dolgot le lehet ellenőrizni munkásságuk szövegvilágából. Eredetileg ős Sabbath hangzású zenékkel kezdték pályafutásukat még 1995-ben. Come My Fanatics című második albumuknál találták meg jellegzetes hangzásukat, egy ízben még a sludge irányába is látogatást tettek (Let Us Prey album), de összes lemezük közül a 2000-es keltezésű Dopethrone sikerült a leghorzsolósabbra és egyben a legsztondultabbra. A hatása kb. olyan, mintha egy hatalmas fekete radírral dörzsölnék az agyad. Ahogy minden lemezükre, úgy erre is nagyon jellemző a doom alaphang. A Dopethrone esetében ez azt jelenti, hogy mindegyik szerzeményében találhatunk írtózatosan súlyos belassulásokat is a pszichedelikus borulások mellett. Számokat felesleges kiemelni róla, mert nagyon egységes hangzású. Legyen elég róla annyi, hogy doomsterek és stonerek számára is egy hatalmas alaplemez. Kötelező!


Tracklist:

1. Vinum Sabbathi 

2. Funeralopolis 

3. Weird Tales :

I. Electric Frost

II. Golgotha

III. Alter Of Melektaus 

4. Barbarian 

5. I, The Witchfinder 

6. The Hills Have Eyes 

7. We Hate You 

8. Dopethrone 



Diszkográfia:

Electric Wizard (1995)

Come My Fanatics... (1997)

Dopethrone (2000)

Let Us Prey (2002)

We Live (2004)

Witchcult Today (2007)

Black Masses (2010)

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr952661740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nicodamien · http://stoner.blog.hu/ 2011.02.15. 22:15:56

Én azért kiemelnék egy számot. A Funeralopolis számomra minden idők legjobban megkomponáltabb szerzeménye. Ez az album, pedig abszolút elsső, mindenféle listán.
süti beállítások módosítása