Default style- Alternative style

Free Fly Zone - F. F. Z. demo

A kiskunfélegyházi banda 2007 vége óta létezik,de már bemutatkozó demójuk meglepően profira sikeredett.Mondjuk az is igaz,hogy a tagok nem tegnap fogtak először hangszert a kezükbe.A háromtagú zenekarból legjobban a gitáros-énekes Győrffy András előéletét ismerem: ő korábban a modern metalos Tyler-ben,még régebben pedig a Ghoul-Dementia nevezetű black/death hordában próbálkozott.A srác láthatóan (és hallhatóan) mindenféle stílusban otthon van.Társai (Nagy Gábor - basszeros és Dulity Kálmán - dobos) az Xtigmatic nevű csapatban tolták azelőtt.

A Free Fly Zone viszont Andy egyik korábbi bandájához sem hasonlít.Grunge-ban áztatott stoner rockot nyomnak,némi punkos felhanggal.Ők maguk "autós rockzeneként" definiálják,jelentsen ez bármit is.A fiúk a Queens Of The Stone Age-et,Fu Manchu-t,Eagles Of Death Metal-t és Kyuss-t jelölik meg legfőbb hatásaikként,én azonban ebből jobbára csak a QOTSA befolyását érzem.Ezenkívül még olyan együttesekkel vonható párhuzam,mint pl. Pearl Jam,Screaming Trees,Stone Temple Pilots,de megemlíthetném a már hamvába holt Convoy zenekart (mint hazánk méltatlanul elfeledett stoner rock brigádját,az ő nagylemezük is megérne itt egy misét),ill. némi Alice In Chains is befigyel helyenként.

A hét track közül leghatalmasabb kedvenceim talán a Ghost Of The Chasm és a Rainbow Factory.Előbbi egy bluesosan induló hangulatos,elborult stoner téma,némi Screaming Trees feelinggel és AIC-sen beteg dallamokkal (Andy ahhoz képest,hogy eddig csak gitárosként volt ismert,tök okésan énekel),utóbbi pedig az anyag egyik legpunkosabb tétele;annyira tökös,hogy akár Velvet Revolver-nek is elmenne!De a többi nóta sem elhanyagolható.A Grandfather's Song-ban érezni tán legjobban a Queens hatását,a Take Off egy belassult,hömpölygő grunge-os eresztés,melyben megint csak ott kísért Mark Lanegan (S. Trees,ex-QOTSA) szelleme.A Rainbow Factory mellett a Saturday képviseli még a punkos élt;ez a másik dal,ami nem kúszik 4 perc fölé.A Car Believer akár kiadatlan STP szám is lehetne,a Ride Into the Sunset hallatán pedig még a The Cult is felsejlik,akkora feeling árad belőle.

Mindent egybevetve ez egy több,mint ígéretes debütálás.Várjuk a folytatást!Aki teheti csípje el élőben is a skacokat,érdemes!

Az anyag leszedhető a www.zajlik.hu oldalról,a csapat pedig elérhető itt is: www.myspace.com/freeflyzone.

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr901153005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nicodamien · http://stoner.blog.hu/ 2009.05.31. 13:39:05

Hát igen, végre egy igéretes magyar banda. Bár tényleg keveredik benne a Grunge és a Stoner, de még így is elég ötletesek. Az anyag demóhoz képest korrektül szól. Kiváncsi vagyok az albumra.

nemtombaje 2009.06.01. 10:30:03

Még nem is hallottam erről a bandáról,de igéretes.Kösz Chinobácsi.A pearl jam,tényleg hatással volt rájuk.
süti beállítások módosítása