Default style- Alternative style

Great Rift Interjú!!!

 

Most jelent meg a Great Rift  kiváló albuma, az Utopia! Ennek apropójából készült egy interjú Thomas-sal az együttes gitáros/énekesével. Olvassátok!

 Ha jól tudom, nem rég személyi változások történtek a zenekarban. Érdekelne, kik az új tagok és honnan jöttek? Mennyire folytak bele az új dalok megírásába?

 - Így van. Klaus 2019 eleje óta ül a dobok mögött, szóval már nem kifejezetten „új” zenekarban. Andi a gitárosunk, pedig 2020 nyarán érkezett. Klaus az öcsém, szóval születése óta ismerem. :)  Andi egyébként régi közös barátunk Kalussal, mindketten játszottunk már vele korábban közös projektekben. Miután David meglepett a távozásával, Andi felajánlotta, hogy beszáll a helyére. Klaus és Andi már a dalszerzési fázisban is jelen voltak az Utopiánál.

 

Az új album címe Utopia.  Elég beszédes. Miről szól az album. Milyen koncepció bújik meg mögötte?

 - Az UTOPIA egy koncept lemez, amely egy fantasztikus utazás története a világűrön keresztül, egyenesen az UTOPIA bolygóra.  Ez egy olyan hely ahol az emberek legmélyebb vágyai teljesülnek: mindenki önmaga lehet. A zene egy iránytű egy egyéni utazáshoz a belső önvalónkon keresztül, és bátorságot ad, hogy a zene benned fejeződjön ki. Az idő fogalma lényegtelen, ezt az utazást bármikor meg lehet ismételni. Folyamatosan visszatérünk a kiindulóponthoz, és az "UTÓPIA" állandó térképünkké válik. A részletekben, érzelmekben és víziókban feltárt csillagképek mellett elhaladva ez az album mindenkinek szól, aki az állandóan mozgó világ ellenére folyamatosan önmaga egy új verziójára törekszik.

  

Ki miért fogott neki a zenélésnek? Mi volt a meghatározó pillanat, amikor azt mondtátok, hogy nekem zenélni kell? Milyen zenekar/album hozta ki belőletek az állatot?

 - Hmm, nehéz válaszolni, vagy visszaemlékezni rá. Én korábban Punk-ot hallgattam a barátaim hatására. Aztán amikor 17 éves korom körül megismertem a Doors-t, Jimi Hendrix-et, a Black Sabbath- ot és a Stooges- t, eldöntöttem magamban, hogy én bizony zenekarban akarok játszani. Nagyjából akkor kezdtem el gitározni is.

 A zenétek a kezdetektől fogva igényesen felépített erőteljes rock muzsika és ez lemezről lemezre csak javul. Hogy születnek meg a dalok és hogy alakul ki a végleges verzió.

 - Köszi! Tulajdonképpen folyamatosan írunk. Mindenki hozza magával a próbaterembe, amije van, aztán van, hogy Jammelés során állnak össze dalok, van, hogy másképp. Ahogy említettem, az UTOPIA ötlete már megvolt a fejemben korábban, aztán hozzá illesztettük, amiről azt gondoltuk, hogy paliban van a koncepcióval.

 Kíváncsi vagyok az új album hangzására. A Vesta megvan Vinylen és azt kell mondanom, hogy az egyik legjobban megszólaló darab a gyűjteményemben.  Milyenek voltak a felvétel technikai feltételei?

 - Először is hangmérnököt és producert váltottunk a Vesta után, most Hannes Mottel-el rögzítettük az anyagot. Velünk volt a dalszerzés végső stádiumában, véleményezte a dalokat, illetve azt javasolta, hogy „egyben” vegyük fel a dalokat. Ilyet korábban még nem csináltunk. Tehát élőben vettük fel a lemezt majd re-ampoltunk, így tudtunk utólag még javítgatni a a sound-on, szólókon stb. Fun volt :D

 

Vannak zenészek, akik annyira a múltban élnek, hogy nem hajlandóak észrevenni, hogy már a XXI században vagyunk. A ti zenétek sem modern, viszont a hangzásotok szerintem igenis mai! Ez tudatos?

 - Nagy hangsúlyt fektettünk az UTOPIA hangzására. Rengeteget próbáltunk a felvételek előtt, de nyilván Hannes-nak is óriási érdeme van a sound- ot illetően. Ismerjük ennek a zenének a gyökereit és tudjuk mit tudunk kihozni ha a régit és az újat együtt használjuk, legyen szó felszerelésekről, vagy a felvételi eljárásról.

 Mi volt a legkellemetlenebb élményetek a színpadon?

- Még egy régebbi zenekarommal történt, hogy a hangosító arc fogta és lekapcsolta ránk az áramot. Na nem azért, mert szarok voltunk, hanem egyszerűen lejárt az időnk. Ez pl kellemetlen volt.

 Kikkel állnátok fel egy színpadra?

- Hát nekem már teljesült az egyik legnagyobb álmom erre vonatkozóan. Bécsben, a MC5 50 éves évfordulós buliján mi voltunk az előzenekar. (mármint a Great Rift) Már csak Wayne Kramer maradt meg az eredeti felállásból, szóval mondjuk, hogy az MC5-al játszanék újra, de 1968-ban. Ja, és az lenne a legjobb, ha a Stooges is beugrana aznap, a helyszín… tökmindegy.

 Köszönjük szépen az Interjút! AMEN!

 https://www.facebook.com/GreatRift.Vienna/

https://www.greatrift.at/ 

https://www.facebook.com/stonefree.co.at/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr6017823671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása