Default style- Alternative style

Kutyából nem lesz szalonna - Röpke interjú a Mudi zenekarral

Mikor, hol és milyen körülmények között alakult a zenekar?

2019 márciusában állt fel a jelenlegi stáb Budapesten, melyet megelőzött konkrétan egy egész évet felölelő zenész vándorlás. Ebből forrt ki a mostani kompánia, így már tudtunk hatékonyan együtt dolgozni. Ekkor elkezdtük kicsit tudatosabban dalokat összerakni. Körülményeket tekintve: Jöttünk-mentünk, innen-onnan-amonnan.

Mi motivált benneteket eme riff gazdag stoner muzsika irányába?

A szívünk és az izzadtságszag.

Ez a Mudi az a Mudi? ( Középtermetű kutya éber tekintettel )

Igen. Eredetileg Mudborn volt a zenekar neve, de ahogy a tagok cserélődtek világossá vált, hogy tudunk mi ettől szarabbat is kitalálni. Abban megegyeztünk, hogy a Mud-ot megtartjuk és elé, vagy mögé biggyesztünk valamit. Így történt.

Bár ma már nincsenek meglepetések egy zenekari tagságban, de hogyan keveredett egy hölgy három szakállas úriember közé?


Fel tudtunk oszlatni érte egy egész zenekart! (És újra megtennénk) Dóri és  Bandi régebben a Dope Valley nevű zenekarban játszottak együtt. Dórit áthívtuk, hogy van-e kedve csapkodni egy-két Mudi dalban. Gyakorlatilag annyi történt, hogy Dóri ugyanabban a teremben, ugyanazon a szerkón dobolt tovább.  Az érdekesség, hogy Zoli, a Mudi alapítója azóta pedig a Dope Valleyben zenél már. Igazi átjáróház.

Az EP szerzeményeinek címei is érdekesek, mesélnétek erről bővebben?

A Rhcochk nevű nyitódal szövege ezzel a "rock" szóval kezdődik, de mivel ez elég ossziános, elanimáltuk azt. Így már rögtön egy ossziános disznó röfögésének hangzik. A második tétel a Mangalitza ismét a sertések világába ad betekintést mint szövegileg, mind zeneileg. A dal a sárban fetrengő szégyenérzetet, és a perzselés előtti közvetlen pillanatokat idézi fel, szigorúan sámáni hangnemben. Egyébként ez a klippes dalunk is, a klasszikus próbatermi zenélést vittünk vászonra, végén némi ájkídóval. A Gotham egy elcseszett város elcseszett hallucinációit mutatja be, szintén klipes dal lett, ellátva megfelelő szorongás-mennyiséggel. A Lääp pedig egy utólag elfinnesített mocsarat jelent, ahol a cselekmény zajlik halakkal és megfontolt zen meditációval.

Az négy dalból egy magyar nyelvű. Ez paradox módon Magyarországon különlegességnek számít. Honnan jött az ötlet, hogy anyanyelvünkön is írjatok egy számot? (Max respect!)

Ebben a vonalban a magyar tényleg nem gyakori, bár tudnánk rá mondani derék, egri példákat. A Lääp szövege egy Bandi által írt darab, amit persze nem a Mudinak írt, (mint a legtöbb más szövegét sem) de mi többiek meglátván azt, rögtön elloptuk. Kilenc percnyi gitártémára lett felfeszítve, és azt láttuk, hogy ez a szanaszét esett esti horgászat históriája nagyszerűen ráillik ezekre a lassan hömpölygő riffekre.


Megjelent két videótok, az egyik egy élő felvétel, a másik egy animáció. Milyen módon jöttek létre ezek a klippek és kik voltak ebben segítségetekre?

A Mangalitza című számunkhoz készült próbatermi klipet egy kedves barátunk, Farkas Zénó Rolf készítette, aki nem mellesleg a zenekar design felelőse is volt. Szerencsére Zénó elképzelései kellően passzoltak nem csak a mi lelki világunkhoz, de magához a szám alapvetően egyszerű, mocsárban fetrengős, tanyasi feelingjéhez. Remek színészi képességeink révén két nap leforgása alatt vettük fel a jeleneteket. A forgatás alatt szerencsére senki nem szerzett komolyabb sérüléseket: a klipben látott bukfencet a közhiedelemmel ellentétben nem kaszkadőr hajtotta végre. Zénó rekord sebességgel vágta össze a videót, így februárban már kint is volt a zenekar első, minden várakozást felülmúló debütáló klipje. Az animációs klipet pedig Finnországból importáltuk. Antti Hursti a készítő neve, akit pár évvel ezelőtt ismert meg Jani, mikor pár napot kint volt. Antti miután megkínálta őt a sütijéből, megmutatta miféle videókat csinált ugyanazzal a stop-motion gyurmás technikával, és már akkor is nagyon bejött. Mikor a Gotham klipjét tervezgettük szóba jött, hogy valami animációs megoldás legyen, így megkerestük Hursti urat. Elég pepecs munka egy ilyen videót összerakni, a mi klipünkben úgy 100 munkaóra lehet, és körülbelül 4100 különálló fotóból áll. Szerencsénk volt viszont, mivel Anttinak volt éppen egy zene nélkül álló félkész klipje. Ezt gyúrta össze a mi trackünkkel, így elég gyorsan előállt a végeredmény, és mindnyájan nagyon elégedettek vagyunk vele. Ez amúgy a kacsacsőrű főhős kalandjának a harmadik epizódja, az előzmények két másik banda klipjeiként jelentek meg.
Köszönjük az interjút. Facebukk
AMEN!

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr9215905694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása