Default style- Alternative style

Eugene Tooms - Interjú Vol.1.

 

A Budapesti Eugene Tooms egyszer csak itt volt. Megjelentetett egy izmos stoner albumot, The Whole Nine Yards címmel. A tagokat gyakorlott zenészek és biztos, hogy már találkozhattatok velük koncerteken. Az énekes/ gitáros Dudoma Viktor a kérész életű, ám annál nagyszerűbb Dűne zenekarban pengetett. Micskó Viktor a Red Swamp zenekart erősítette a dobok mögül, Zelenai Bálintot meg a Solidmen-ből ismerhetjük. A két Viktor vállalta, hogy válaszol a kérdéseimre.

 Azt a fajta stoner muzsikát, amit most játszotok, hármotok közül Dudihoz tudnám kötni a legjobban, hiszen ő a megboldogult Dűne zenekarban már játszott hasonlót. A dobosotok a Red Swamp-ban már egy sokkal inkább southern metal vonalon mozgott, Zelenai Bálintról pedig a Solidmen-ben inteligens rockzenét játszik. Tehát, kinek az agyából pattant ki az ötlet és hogy verődött össze a zenekar?

DV: 2016. Körül fogalmazódott meg bennem, miután kiléptem az akkori zenekaromból, hogy ideje lenne a saját fejem után menni, és elkezdeni azt a zenét játszani, ami zsigerből jön. Összeraktam egy 3 számos demot és a “hirdetés nem kér enni” alapon elkezdtem ritmusszekciót keresni. Viktor volt az egyik első, aki rám írt, elküldtem neki a demókat, megittunk pár sört, majd az első jam session alatt csak néztem, hogy mennyire egy húron pendülünk. Bálintot egy közös haverunk ajánlotta, és bár saját elmondása szerint annyira nem volt mélyen benne a stoner szcénában, az ő zenei felfogása csavart egyet a dolgokon és sokkal jobb lett az összkép, ami a dalokat illeti. 

MV: Igen, a "kéne egy zenekar" állapotot valahogy nagyon gyorsan követte az "oké, akkor készülnek a számok". Viktorral az első perctől kezdve úgy volt, hogy nem nagyon kell semmit külön megbeszélni, Bálint meg - akit egyénként a Solidmen zenekarból veszünk kölcsön, keressetek rá, tök jó - általános szakértőként hozza az érdekes ötleteket.

A metal amúgy nincs elfelejtve, de ez a mostani vonal nekem mindig is a másik nagy kedvencem volt.

Nagyon érdekes a lemez borítója. Mondanál egy-két szót róla?

DV:  Hát például tisztáznám, hogy NEM Steampunk. :)

Amúgy egy próba előtt jött az ötlet, hogy kakas… nem tűnt sablonosnak, láttunk benne fantáziát, végül megkértük Karai Klaudiát, hogy tegye hozzá az elképzeléseit, és imádjuk.

MV: Volt valami olyan szál, hogy mindenkinek van egy gyerekkori rossz élménye egy félelmetes kakasról valamelyik rokonnál. Hogy ebből hogy jutottunk oda, hogy tegyük a borítóra, azt már nem is tudom, úgyhogy inkább elmesélem, hogy az egész cucc kézzel rajzolt, annyi vonalból áll, amennyi talán összesen nincs, Klaudiának köszönjük szépen még egyszer, hogy becsülettel végigcsinálta.

A Eugene Tooms az X-Akták egyik sötétebb epizódjában szereplő gumiember, aki kimondottan szereti az emberi májat. Miért pont az ő nevét vettétek fel? Ez inkább illene egy grindcore bandához.

DV: Erre a Viktor fog válaszolni. :)

MV: Pontosítanék, a Home című rész a legsötétebb, amire szintén lesz utalás, koncerten meglátjátok. Régről van nekem ez a rajongásom, minden részt láttam többször, aztán gondoltuk, mi lenne, ha ez lenne a név, és ez lett.

Hogy történik a dalszerzés? Ki írja a szövegeket? Miről szólnak?

DV: A szövegeket én írom, és különálló történeteket mesélnek el, legyen az egy gyilkossági helyszínelés egy hiányzó lábujjú hulla fölött, vagy egy Western környezetben lezajló kocsmai lövöldözés. Nagyon élvezem, hogy sztorizunk ahelyett, hogy önéletrajzi ihletésű szövegeink lennének. Ez a recept szerintem maradni fog a jövőben is. Egyes szám első személyben egyetlen dalunk van, de az is inkább egy cinikusnak szánt sztori.

MV: Szoktunk még olyat is csinálni, hogy a teremben felvesszük a témákat, azt otthon rendezgetjük, lesz belőle egy demó, aztán a legközelebbi próbán legyen az a rész mégis inkább úgy, azt megint felvesszük… és így tovább, mondjuk úgy, hogy az élőzene spontaneitását keverjük a kicsit ráérősebb otthoni tervezgetéssel.

Hogy látod a magyar koncertek helyzetét? Én elég siralmasnak. Úgy gondolom, az underground zene halott, vagy legalábbis a magyar zenekarok számára nehéz az életben maradás. Koncertekre kevesen járnak.

DV: Én most pár évre kiestem a koncertezésből, mint előadó, illetve sajnos nincs annyi időm koncertre járni, mint néző/hallgató, erre a többiek fognak tudni érdemben mit mondani.

MV: Engem bezzeg meg sem hívtak a temetésre.

Ennek a résznek most vége, de nemsokára folytatása lesz! Nem hagyjuk annyiban!

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr7615222708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása