Default style- Alternative style

Miért menő a magyar nóta? Third Planet. (Szösszenet Kutya Úrtól!)

third_planet.jpg

 

Magyarul írt dalt a Third Planet, amit most pénteken, azaz szeptember 13-án mutatnak be a Robot-ban, a Red Swamp-el közös bulin. Az alapvetően angol nyelvű számokkal dolgozó csapat, „egyfajta torz felháborodásból vetemedett erre az elkeseredett lépésre.” Kezdik mondandójukat. Való igaz, hogy én is sokszor kritizálom, előadóink kishitűségét, anyanyelvünkben, rendkívül bosszantanak a semmitmondó angol szövegekkel elmaszatolt, ígéretes riffek. Róluk azonban, nem elmondható, hogy hanyagok volnának ezen a téren, egyszerűen ez áll a nyelvükre.

Mihályfi Kristóf: guitar/bass/vocal

Alapvetően két tényező vezetett idáig. Egyfelől, a haza zenei közeg sajátos csőlátása, a magyar-alter spektrumára. Egyre több tehetségkutatón kifejezetten elő írják, hogy magyarul írjon dalt az ember. Másfelől (és nálunk inkább ez volt a döntő szempont) a saját közönségünk is több alkalommal jelezte, az igényét. Ezt már mi sem hagyhattuk szavak nélkül. Győz a kereslet!”

Bernáth Kornél: bass/vocal

 „A szövegeket mindig úgy írom, hogy sehogy. Azok írnak engem. Elindulok egy jó bemondás vagy számomra sokatmondó szókép nyomán, aztán hagyom, hogy vezessen. Valójában a zenénket sokkal inkább szerkesztjük, mint a szövegeket, ez nem jelenti, hogy ne dolgoznék rajtuk eleget, de hallgatni kell az intuíciókra. Nemrég, életemben először megszagoltam a rózsaborsot és azonnal tudtam, hogy ennek a dalnak rózsabors illata van. Nagyon fontos, hogy mindent merjünk átérezni, azt hiszem a művészet maga is, kicsit ebből fakad. Ez a dal, egy bizonyos személy hiányát hivatott feldolgozni, így a szövegírás is egészen kézenfekvő volt.”

Szigeti Máté: guitar/vocal

„Nekem igazából nincs problémám a magyar szövegekkel, ha nem kell lyukat vágnom a kádba, de tény, hogy a minket hallgató korosztály, jórészt tud angolul. Nem értem, mire a felhajtás.

Tasos Nikosz: drums

„Engem ez az egész nem érdekel. Úgysem hallom, mit énekelgetnek ott elől.”

A formáció egyébként a duzzogáson kívül, meglehetősen aktív is. Idén bejutottak az Öröm a Zene döntőjébe és fellépési lehetőséget nyertek, a HelloUgar! fesztivál nagyszínpadán. Októberben jön az első klipjük, a Raingame című számukhoz, tavasszal pedig a Lemurian Folk Songs-al indulnak európai turnéra. Az ősszel még elcsíphetitek őket az alábbi alkalmakkor:

Szept.13. Robot – Budapest /a DAL premierje/Red Swamp/

Szept.27. Rejtek – Miskolc /Lemurian Folk Songs/

Szept.28. Váróterem – Szolnok /Lemurian Folk Songs/

Okt.25. Három Holló – Budapest /Klip Bemutató/Suricates(A)/

 Face, Bandcamp, Insta AMEN!

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr1315066624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása