Default style- Alternative style

Sistered : New Sky (2011)

 

 

Aki nem bírja kivárni az új Baroness lemez megjelenését, az hallgassa meg ennek a  pittsburgh-i négyesnek a 2011-es albumát. Szándékosan nem a Mastodont említettem, ugyanis náluk nem igazán hallhatjuk azt a fajta dallamos líraiságot, ami a másik savannah-i bandára nagyon is jellemző. Azt azért külön hozzátenném, hogy a Sistered jóval nyersebb, zúzósabb riffeket játszik a post-os szállingózásokhoz, mint amilyet mondjuk a Baronessnél hallhatunk.

Meg is lepik néha az embert a szépen kidolgozott, epikus heavy szólók és a festői ambient harmóniák mellé iktatott bitang riffek, meg az elvetemült, szennyedék csordavokálok. Erre az egyik legjobb példa a címadó szám szentimentális lágysága és otromba groovjai közötti kontraszt. A másik nagyon eltalált muzsika az instrumentális Talkin Shit From Outer Space. Amolyan jó kis pumpálós, pattogós oldschool metal riff a vezető motívuma, amit heroikus ikergitár szólók élénkítenek. Igazi metal-nosztalgia feeling. A következő, Story of the Witch meg jóféle "ereszd el a hajam" stonertéma, borultabb hangulatokkal és torokszaggattó üvöltésekkel tűzdelve. A két gitár összjátéka egyébként itt is páratlanul üdítő. Érdemes még megemlíteni az album két kakukktojását. Az egyik a Midnight Renegade című punk-black-death&roll szerzemény, vagy nem is tudom minek nevezzem. A zenei alap az újkori Entombed-re emlékeztet, a vokál meg svéd black/death csapatokat idéz. Az uccsó, Blood Red Fog pedig az egyetlen olyan szám, ahol Jesse Meredith tiszta hangon énekel. Sem ő, sem a másik vokalista John Dzziuban sem kifejezetten egy képzett énekes, viszont ehhez a zenei közeghez nagyon is passzolós a hangjuk. A Blood Red Fog-ról egyébként azt sem árt megjegyezni, hogy intenzitás téren is kilóg a lemezről, ugyanis nagyrészt kimondottan lassú ütemre épül. Találhatunk benne éjszakai pub feelinget, blúzt, grunge-os kiégettséget és kemény kifakadást is. Nagyon jól sikerült kis szerzemény.

Savannah-i hasonlat ide, vagy oda: ez az album valahogy izgalmasabban, metálosabban szólal meg, mint mondjuk a Baroness lemezei, ráadásul a Kylesa féle tömény szólam-orgiát és a Mastodonnál tapasztalható lehúzós világvége hangulatot sem kell elszenvednünk. Az meg már eleve egy hatalmas jó pont, hogy nem erőltetnek a hallgatóra semmiféle gyötrődő világfájdalmat.

A stoner-sludge-doom-post-thrash...mittudomén stílusokat vegyítő albumok közül idén talán ez a legbefogadhatóbb. Szerintem mindenkinek kötelező!

 


Tracklist:
01. Shut Your Eyes 02:48
02. God Save the Child Brides 03:17
03. New Sky 08:15
04. Layer of the Empire 05:40
05. Talkin Shit From Outer Space 05:19
06. Story of the Witch 05:14
07. Midnight Renegade 01:30
08. Blood Red Fog 08:46

 

 

 

Tagok:
Jesse Meredith - Guiter & Vocals
Cary Belback -  Bass
John Dzziuban - Lead Guitar & Vocals
Josh Egan - Drums

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr563507479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása