Default style- Alternative style

Észt-svájci-magyar találkozó a Tündegyárban

A Talbot nevezetű duót már bizonyára nem kell bemutatni annak, aki rendszeres olvasója ennek a blognak, ugyanis írtunk már róluk korábban. Nem mellesleg jártak már 2x is hazánkban, de mivel sajnos mindkét alkalommal sikerült jól lemaradni róluk, így amikor tudomást szereztem róla, h. jönnek a Tündérgyárba (ráadásul nagyon baráti áron, bónuszként pedig jött velük egy svájci zenekar, az Angry Buddha is), menni kellett mindenképp.

Bevezetésként kaptunk két magyar előzenekart, egyik volt az Ordovicium, akik a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért elhagyták nevükből a Freedoom Pröjektet. A fiatal budapesti csapat sem lehet már ismeretlen a stonerblog olvasói előtt, ugyanis reklámoztuk őket itt már jópárszor, plusz írtunk a bemutatkozó anyagukról is néhány jó szót. Nem sokat szaroztak, zúdították bele az enyhén Kyuss ízű stoneres riffeket az arcunkba. Tempós zúzásaikat időnként megakasztják egy-egy súlyosabb doom lassulással. A Cathedral pólós dobos, Neu Gergő alaposan megkínozta a cájgot, Rákosi Oszkár Dani, az énekes-gitáros pedig kissé Mihály Gergelyt (Angertea) idéző hangján ordította világba fájdalmát. A csajok elől megőrültek az Ordoviciumért, komolyan nem láttam még olyan doom/stoner brigádot, amelynek ekkora sikere lett volna a lányok körében. Ki is találtam rájuk a "csajozós doom" gúnynevet, ami Gergőnek tökre tetszett.

Az Ordovicium rövid, de annál velősebb szettjét követően némi átszerelés és jöhetett a második magyar előzenekar, az Our Existence Is Punishment, amelyben a Nadir háromötöde játszik, az Eat My Bones-os Kósa Danival kiegészülve. Zenéjükkel nevükhöz méltóan büntetnek, stílusuk nem annyira death metal központú, mint a Nadiré (Vitya jellegzetes hörgése mondjuk itt is domináns), de van annyira odab...ós. Az is külön érdekesség, h. bár nevüket egy Crowbar szám alapján vették, Kirk Windsteinékhez sincs sok közük zeneileg. Inkább a hardcore és a groove-gazdag modernebb metalzenék hatása érződik benne (a Skinlab pl. többször is beugrott, ami jó pont). A tagokon látszik, h. nagyon jó zenéket hallgatnak (Mastodon, Dillinger Escape Plan, Stuck Mojo pólók befigyelnek) és vmennyire el is tudnak vonatkoztatni az anyabandáktól, úgyh. sok sikert kívánok a folytatáshoz!

Nem sokkal 10 óra után besötétedett a Tündérgyár koncertterme és színpadon termett a Talbot, akik miatt tkp. mentünk. A két észt fiatalember nem mindennapi felállásban nem mindennapi zenét csinál. A szénné varrt dobos sem hétköznapi látvány úgy, h. még az arcán is van tetoválás - ez már alapból kizárja egy "normális" munkahely lehetőségét. A duó amolyan apokaliptikus hangvételű, nyomorúságos muzsikát játszik, amelyben doom, drone, sludge, stoner, pszichedelia egyaránt jelen van. A dobos egyedüli társa basszusgitáron és egy szintin zenélgetett felváltva, vagy pedig egyszerre, amihez valljuk be, azért már nem akármilyen adottság kell. Hallottam olyan véleményt a fellépésük után, h. elkelne még egy plusz hangszeres melléjük, de sztem ez így tökéletes, ahogy van. Ők ketten is olyan tömény hangzást produkálnak, amiért csomó többtagú banda ölni tudna. Egyszerűen profik, ennyi. A The Ocean meg elmehet a p...ába, nem kell ide hatszáztagú vonós- meg tudomisén, milyen zenekar. A Talbot a kevesebb néha több elv alapján is simán hozza a rétegzett, összetettebb témákat. Mind a ketten vokalizáltak, bár muzsikájukban nincs túl sok ének. Ha van is, az még inkább kiemeli a zene hihetetlen súlyosságát. A basszer-szintis hozta a dallamos részeket, a dobos pedig a hörgősebbeket. Úgy kb. háromnegyed óra zenélgetést követően levonultak, majd visszajöttek egy ráadásra, amivel végképp feltették az i-re azt a bizonyos pontot. Szóval aki ott volt (nem voltunk vmi sokan, az olcsó beugró ellenére se telt meg a Tündérgyár), az aligha távozhatott elégedetlenül. Aki meg nem jött el, az bizony bánhatja erősen.

Az Angry Buddhát sajnos nem vártuk meg (apropó, ha már Svájc, akkor vki igazán elhozhatná ide a Monkey3-t is, köszönöm), már későre járt, menni kellett másnap melóba, egyébként is várt a "taxim". De így is fasza buli volt ez, kellett nagyon, úgyh. ezer köszönet mindenkinek, aki nélkül nem jöhetett volna létre!

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr412393709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stnksrbtks 2010.10.26. 03:34:00

ennel sulyosabb bulit en iden peldaul nem is lattam

stnksrbtks 2010.10.26. 03:39:14

ja, es a csajozos doom kifejezesert orok hala!
süti beállítások módosítása