Default style- Alternative style

Gas Giant diszkográfia.

 

 

 

A dániai Gas Giant a stoner rock műfaj egyik legfaszább alakulata volt. 1996-ban jöttek létre, első demójuk '99-ben jelent meg Portals Of  Nothingness címmel, ami hangzásában és hangulatában is szokatlannak mondható lemez volt az átlaghoz képest. A kiadvány talán legtrippesebb, legfurcsább száma a túlvilági tájakra kábító, erősen pszichedelikus "Back On the Headless", de érdemes megemlíteni a csavargós "Under The Sun"-t, vagy a grunge hatású "Senses"-t is.

 

2000-ben kiadták Pleasant Journey In Heavy Tunes című lemezüket, ami leginkább a Kyuss jegyeit viselte magán. Igazi stoner rock esszencia, rengeteg döggel, szabadságfeelinggel, agyontorzított basszussal és elszállt effektekkel. Az egész album hangzása sokkal súlyosabb, modernebb, karakteresebb jelleget mutat a demóhoz képest. Érdekes például, hogy a  demón is szereplő "Super Sun Trigger" itt mennyivel stoneresebben, fuzzolósabban, sivatagosabb légkörrel szólal meg. A lemezt nyitó "Too Stone" pedig kitörölhetetlenül beásta magát a stoner rock klasszikus darabjai közé, balsejtelmet ébresztő alaptémájával és kifakadó refrénjével.

 

A Gázóriás legváltozatosabb, legszínesebb lemeze viszont sokak szerint (szerintem is) a 2003-as Mana. A hagyományosnak vehető, tökösebb stoner témák mellett találhatunk rajta melankólikus hangulatokat és bensőséges lebegéseket is, amelyeket az érdekesebbnél érdekesebb hangeffektek tesznek különlegesen trippessé. A Portals Of  Nothingness demóról egyébként erre is felkerült egy átdolgozás a "Back On the Headless" képében. Az eredetiben lévő kábító gitáreffektet ebben a verzióban nem hallhatjuk, viszont olyasmi szenvedélyel töltötték meg, ami leginkább a régi grunge klasszikusok világát idézi. Bármilyen számot kiemelhetnék a lemezről, mert nincs rajta üresjárat, sőt még a pilledősebb, szomorkásabb számoknak is különleges hangulata van.

 

Az ugyancsak 2003-ban megjelent, Jam of the Month című lemezük a blúzosabb, retrósabb irányvonalon mozog. A rajta található jammelések egy amatőr próbaterem feelingjét adják, teljesen nélkülözve a Pleasant és a Mana  modernítását. Analóg hangzású, önfeledt zenélgetések, amelyeknek nem az eddigiekben megszokott súllyosság az alapeleme. Sőt az örömzenélés jellegű jammelgetéseket elhallgatva, mintha egy teljesen másik banda játszana.

 

Hasonló érzés keríti hatalmába az embert az utolsó, Egoplanet című demo hallgatásakor (2006). Könnyedebbek a dallamok, halványabb a basszus és jóval soványabb az egész hangzás, de a legnagyobb gond Jasper Valentin  hiánya. Az ő szenvedéllyel töltött, erőteljes hangja nagyon fontos eleme volt a Gas Giant hangzásának, ezen a kislemezen pedig nem tudom ki énekel, de fakón és jellegtelenül nyomja. Mindent összevetve hiányolható ezekből a dalokból a szívbizsergető feszültég és a jellegzetes gázóriás féle súlyosság. Mindhárom szám elfogadható és szerethető valahol, csak ez nekem már nem a Gas Giant. Erre valószínüleg ők is rájöttek.

Utolsó lemezük után sajnos feloszlottak, de közben létre is hoztak egy másik csapatot a Mantric Muse és a Bland Bladen tagjaival karöltve. A három csapatból összeverbúválódott - jelenleg 9 tagot számláló- Oresund Space Collective névre keresztelt együttesük máig meghatározó szerepű a space rock világában. Zenéjük nem a stoner rock sivatagos tájaira kalauzol, hanem valamiféle belső utazásra, ahol transzcendentális élményekben, spirituális hangulatokban, vagy kozmikus vizualizációkban lehet részünk. Akit esetleg érdekel, az héhány lemezüket le is szedheti innét, vagy innét. Érdemes.

A Gas Giantról és az OSC-ről  is volt már szó néhányszor a blogon, és a régebbi posztok kommentjeit elnézve szerintem ez a diszkográfia nem csak a blog látogatóinak, hanem néhány blogszerkesztő társamnak is örömére lesz. A két banda közül a Gas Giant mindenképpen idevaló, illetve mindenkinek kötelező hallgatnivaló!


Egy szónak is száz a vége : a Gas Giant-et minden sztóner rock rajongónak ismernie kell!

 


Band:
Thomas Carstensen : Bass, Back Vocals
Jasper Valentin : Vocals
Stefan Krey : Guitar, Back Vocals
Tommy Dan : Drums

 

 

Letöltés:

 

 Portals Of  Nothingness (1999)

Pleasant Journey In Heavy Tunes (2000)

Mana (2003)

 Jam of the Month (2003)

Gas Giant Colour Haze Split 7 (2003)

 Egoplanet  (Demo) (2006)

 

Live Series :

 

 Vol.1.: The Heavy Ones

 Vol.2.: The Spaced Out

Vol.3.: The Jams

Vol.4.: The Fast Ones

Vol.5.: The Slow Ones

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr542729203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rico RokkaRolla · http://stoner.blog.hu/ 2011.03.12. 11:45:49

nagyon szép munka köszönjük! lassan könyvet írhatnál az európai spacerock történetéről, különböző jeles tagjainak életéről, a különböző bandák tagjainak összefonódásáról, projectjeiről, jammjeiről. A Gas Giantnak van valami Sula-s vonzata?

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2011.03.13. 09:58:57

Sula-nak mindenkivel van vonzata, he-he.
süti beállítások módosítása