Default style- Alternative style

Black Spirit Crown - Gravity

 

Most igazán berobbant a nyár és tudom, ilyenkor általában a könnyedebb hangvételű, bulizósabb zenéket szokták hallgatni, még a Black Metálosok is (kár ezt tagadniuk). Én se nyúzom magam agyon Doom, Sludge és ilyesfajta cuccokkal. Amikor azonban leszáll az éj csak előveszek valami töményebbet. Most a málnapálinka mellé a Black Spirit Crown, Gravity albuma került az asztalra.

 

A Gravity igazán egységes album, annak ellenére, hogy elég sok mindent kevernek össze a srácok. A Sludge összemosódik a Heavy Metallal, van itt Doom jócskán és előfordul némi HC is. A dalok nem rövidek, de hallgathatóak, élvezhetőek. Jól is érzed magad a hallgatásuk alatt, míg el nem jön a érted az utolsó tétel a maga 21 percével! Funeral Doom, Funeral Stoner, Funeral Heavy Metal! Mindegy mi, csak Funeral...Idegek kellenek hozzá, esetleg egy kisebb fokú aberráció, netán egy méretes Joja! Nem azt mondom, hogy rossz, viszont 21 percen keresztül ülni és hallgatni embert próbáló, még akkor is, ha éjjelre lehűl a levegő 28 fokra. 

Alapvetően a Gravity nem rossz album, de időzíthették volna őszre is, amikor szakad odakint az eső! FaceBook

AMEN!

The Butchers - Interjú

A napokban szembe jött velem a Felvidéki The Butchers nevű zenekar. Elgondolkodtató, hogy mennyire nem ismerjük a szomszédban élő véreink zenekarait. Remélem ez változni fog, legalábbis Stoner vonalon mindenképp. Készitettem egy kis interjút velük, mi által remélem sokan rákattannak zenéjükre. Bluesban gyökeredző, keményebb Hard Rock amiben utaznak a srácok és ez nem áll nagyon messze a manapság Stoner Rocknak mondott műfajtól.

 

Sziasztok! Kinek az ötlete volt a zenekar alapítás? Milyen zenekarok, könyvek, események inspirálnak titeket?

- A zenekart Hushegyi András alapította 2011-ben, mivel épp szétesett az akkori együttese. A zenekar akkoriban Husi and the Butchers néven működött, mint trió és nagy részben átvett blues-rock számokat játszottunk.

 Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, hogy ezt játsszátok?

- A zenekar blues-rock műfajban kezdte a pályafutását, de később egyre jobban bekeményítettünk. Az új irányt talán a második albumunkon található I don´t wanna cry for you című számunk hozta. Ezután kezdtünk el kicsit keményebb zenét játszani.

Mi volt idén a legnagyobb lépés a zenekar életében?

- A legnagyobb fellépésünk idén a Gombaszög Lite lesz. Reméljük, hogy minden jól alakul és nem hirdetnek ki újabb vesztegzárat.

Mit gondoltok a Stoner-Rock-ról mint zenei irányzat?

Ati:- Személyes élményeim alapján közelíteném meg a választ. Pár évvel ez ellőttig még Black Sabbathot sem hallgattam, de a Master of Reality vinyl hallgatása után, valami elkezdődött. Szinte azt sem tudtam, mit hallgatok. elvitt magával az érzés, amiről már tudtam, hogy a kortárs zenében elégszer hallottam. Aztán kicsit utána olvastam, A Spotify rengetegett segített az újabb bandák felfedezésében, mostanra azt mondhatom, hogy aki a blues alapoktól indul, majd eleget hallgat hard rockot és nem túlzottan ismeretlen előtte a fű íze, előbb-utóbb eljut ehhez az irányzathoz, szinte megkerülhetetlen. Igaz, hogy a 90-es években lehetett a nagy bummja, de úgy érzem, manapság is rengeteg lehetőség van benne.

Melyik koncert volt eddig a legemlékezetesebb a zenekar életében? (saját, vagy kedvenc zenekarotok koncertje)

- A legemlékezetesebbek egyike talán a lengyelországi Suwalki Blues Fest volt, ami az ország legnagyobb blues fesztiválja. Nagyon örülünk, hogy itt felléphettünk. Nagyszerű emberekkel találkoztunk itt, sok jó élményt szereztünk.

Hol lehet látni/hallani titeket legközelebb?

- Legközelebb Szlovákiában a Gombaszög Lite-on lépünk fel augusztus 22-én, szeptember 12-én pedig Somorján fogunk koncertet adni.

Mi volt a legfurcsább hely, ahol felléptetek?

- Azt gondoljuk, ha nem is a legfurcsább, de érdekes volt a Covid-őrület alatt online játszani a Mozi Klub jóvoltából. Fent van a videó youtube-on, lessétek meg. Néhány számnak egészen illett az akusztikus verzió meg a dobseprű.

Hogy jött a The Butchers név, és mit jelent igazából nektek?

- A zenekar első neve a Husi and The Butchers volt. Hushegyi András ugyanis a vezetékneve miatt Husinak becézik, így adta magát a poénos név (Husi és a mészárosok). Később, amikor már egy kicsit komolyabban kezdte nyomni a zenekar rájöttünk, hogy jobb lenne valami rövidebb név és lettünk csak The Butchers. Jó választásnak láttuk ezt, mivel nincs nagyon más zenekar hasonló névvel.

 

Ki írja a dalszövegeket?

- A dalszövegeket főként Hushegyi András írja, néha beszáll János is, de az nagyon ritka eset.

Szlovákiában, Felvidéken mennyire erős az underground?

- Nagyon erős, szinte nincs is más. Sok érdekes zenekar van itt, amikre érdemes felfigyelni. Stílusilag is sokszínű a felhozatal.

A vírus miatt kialakult különleges helyzetet, hogy kezelte a zenekar?

- Nem nagyon zavart meg minket a dolog. Sokat dolgoztunk a vírus ellenére is. Főként az új kislemez és a klipek megjelenése körüli munkák igényeltek sok időt. A vírus miatt nem próbálhattunk a próbatermünkben, ami a somorjai kultúrházban található. Ezért a dobosunk egyik kis szobájában voltunk kénytelenek szétrakodni és zúzni a rockot. Vicces volt, mert nem volt túl sok hely, de helyette volt kézműves sör.

- Elég jó sztori, hogy az elmúlt hétvégén (szerk. 07.26.) Pozsonyban játszottunk. A pozsonyiak annyira rettegnek a vírustól, hogy alig tévelygett ki néhány ember, viszont a koncert felénél berohant egy punk páros, borral a kezükben, elég jót buliztak, hálásak voltak, majd a koncert végén adtak 5 eurót, mert annyira tetszettünk nekik. Értitek, punkoktól kaptunk pénzt!

Köszönöm az interjút. http://www.thebutchers.eu/  https://www.facebook.com/thebutchersmusic

Hail The Void - Hail The Void

A zenekar székhelye British Columbia : "Vancouvertől északra és keletre lévő hegyek megvédik a várost és környékét a hideg északi szelektől így a város környékének éghajlata nagyon kellemes. Itt található Kanada egyetlen óceáni éghajlatú területe. Így Vancouveré a legmelegebb Kanadai város címe, és itt a legmelegebb a tél az országban. Az óceáni éghajlatnak köszönhetően itt vannak a legnagyobb esők, amelyek a tartomány belseje felé fokozatosan csökkennek. Így míg Vancouverben az éves csapadékmennyiség elérheti a 3000–4000 mm-t, addig a tartomány belsejében már csak 300 mm esik évente. Ezt a kis területet kivéve a tartomány éghajlata hegyvidéki az erre jellemző adatokkal: hosszú hideg tél, rövid és mérsékelt nyár. (Wikip)

 

Szóval eléggé kilóg a kanadai városok közül, épp úgy, mint a Hail The Void. Alapvetően doom zenét játszanak, de egy kicsit kilógnak ebből, mivel a vokál egy goth, dark, énekes legjobb pillanatait eleveníti meg. Sőt én belehallok egy csipetnyi Elvist is a borongósabb részéből. 

Igazán élvezhető refrénekkel, dallamokkal vannk a dalok ellátva, a gitártémák szépek, jól kidolgozottak. Kiemelném a Desert Apparition / Karman Line dalt, aminek az elején némi herfli is van, a végeflé pedig egy igazán magával ragadó gitártémát bontanak ki. Ez a dal megnyugtat, épp úgy, mint a Port in a Storm ami Danzig bácsi melankólikusabb hangulatait idézi.

 A hangzás telt és szép, igazán megérdemelne a felvétel egy Vynil kiadást, esetleg egy CD-t. 

 

 

 

Solar Yeti - A szegedi Nagyláb

 

A szegedi Solar Yeti Stoner/Sludge muzsikát játszik. Az én olvasatomban ez Southern Rock/Metal-t jelent, de ne vesszünk el a stílusok közt. A lényeg az, hogy nagyon ízes, délies,és riffgazdag zenében utaznak. Feltettünk nekik egy-két kérdést, amire készségesen válaszoltak.

 

A Solar Yeti 2011-ben alakult, a Dél-Alföld legnagyobb városában.  A zenekart Herczeg Gábor basszer és Márta Szilveszter dobos alapította. Több tagcsere után Kószó Gábor gitár és Nacsai Zsolt (The Void) ének-gitár egészült ki a csapat. Herczeg Gábor külföldi munkavállalása miatt 2018 augusztusában ugyan megszűnt a zenekar, de nekünk azt csiripelték a madarak, hogy újra dübörög a stoner és sludge Szegeden.

Nem szűnt meg a zenekar, ment minden tovább, csak újraszerveződtünk.

Mi volt az oka annak, hogy újra szervezzétek a csapatot?

Nem volt opció, hogy ne folytassuk. Tök jól mentek a próbák három fővel is, és régóta vágytunk egy triciklire :D

Milyen változás történt a banda felállásában?

Zsolti lecserélte a hathúrost basszerra, így Gabika két erősítőn nyomja gitárt.

Az elkészült EP-n három dal található, ezzel kapcsolatban megtudhatnák többet? Hol készül az anyag és kik közreműködtek benne?

A felvételek a Miracle Sound Studióban készültek Szegeden, Vári Gábor vezénylésével.
A Stonegrinder című számunkhoz Sümegi Rita készítette a szöveges videót. A logót és a borítót Fekete Ági alkotta.

A zenéteket hallgatva ugyan nem nehéz kitalálni milyen zenekarok hatnak rátok, de azért áruljátok el mért kapott el titeket pont a stoner, sludge gépszíj?

Az alapító tagok (Gábor és Szilveszter) ötleteltek, valahogy így:
- Hallod, nem csinálunk egy zenekart?
- De, simán! Én legszívesebben doomot játszanék.
- Én inkább rockot és bluest, de mi baj lehet, csapassuk!
És csapatták. Nem ők választották a stonert, hanem az választotta őket.

Bár a mostani karantén helyzet mindent felülírt, és ugyan lassan beindulhat a zenei élet, nálatok hogy áll a koncertszervezés?

Kicsit jól is jött ez a helyzet, mert volt időnk befejezni a felvételeket és a kiadással kapcsolatos dolgokat. Jól állunk a szervezkedéssel, az a cél, hogy minél több helyre eljussunk, akár a szomszédos országokba is. Részben ez is motiválta a kislemezt. Szerencsére sokat segít nekünk Kiss Tomi, akivel most közös erővel dolgozunk ezeken.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Egy nagylemez. Ősszel visszamegyünk a Miracle Soundba, és rögzítünk még nyolc dalt. Ezt már szeretnénk fizikai formában is megjelentetni. Az album egyik dalához klipet is tervezünk. 

AMEN!

https://www.youtube.com/watch?v=QDPNJQc27A8&list=PLRLpCr70MGEmANPUUj69clZp8VDXjqhRX

https://open.spotify.com/artist/5RMKUq4ReEwqbkef29KmZF?si=llqoQm2GS_CPlUZKPlziKA

https://music.apple.com/us/artist/solar-yeti/1517931627

https://store.tidal.com/hu/album/144716429

Űrhunok - Villámkérdések a The Space Huns Zenekarnak

Tavaly, az év vége felé jelent meg a The Space Huns zenekar debütáló Ep-je. Mivel egyre többet hallgatok instrumentális zenét, ezért újra előszedtem őket. Nem okoztak csalódást most sem. Mivel nem sokat tudtam róluk, ideje volt megkérdezni őket egyről s másról.

 Kik alkotják a zenekart?

A zenekar jelenlegi felállása Mozsár Matyi – dobok, Tikvicki Tamás – basszusgitár és Szőke Csaba – gitár, de az EP-n Takács Gergő, „Taki” dobol (a BORU együttesből). Így alakult, hogy a stúdiófelvételen együtt játszhattam a világ legjobb ritmusszekciójával: Tikivel és Takival.

 Játszottatok-e korábban más formációban?

Elég sok formációt lehetne felsorolni korunkból adódóan. Sokfele megfordultunk. Jelenleg futó mellékszálak dobos poszton pl. a Foo Lighters (Foo Fighters tribute) és a Vacsora Zsuzsival (alternatív rock), basszus poszton pedig a Lucy Dreamin’ („eastern desert psychedelia”). Részemről pedig a 10 évet élt minimál Bogartot említhetjük, rip & #nyugodjékbékében.

 Honnan jött a név? Mi az oka, hogy instrumentális zenét nyomtok?

Leginkább az én személyes indíttatásom áll a projekt mögött. Amikor szétszéledt a minimál Bogart nevű stoner/blues banda, nem bírtam, és szerettem volna rögzíteni legalább pár jamet, táptalajt adni egy esetleges jövőbeni együttes számára. Így én adtam a nevet is. Volt rengeteg számötlet név nekem felírva, és hosszas gondolkodás után emellett döntöttem. Próbáltam valami olyan nevet adni, ami külföldi fülnek is érthető, de mégis utal valamiféle egyedi hozzáállásra, szellemiségre vagy akár éppen a nemzetiségre.

A zenekar tulajdonképpen egy stúdió- és koncertprojekt. Nincs próba, nincsenek kötöttségek, csak az adott koncertre gyúrunk rá mindig 1-2 próbával. Az instrumentális jelleg erre tökéletesen megfelel, az ének nagyon sok konkrétummal járna zeneileg és „infrastrukturálisan” is.

 

 Hová sorolnátok be a zenéteket?

Szeretném/szeretnénk, ha a külföldi nagyokra hasonlítana valamilyen szinten. Earthless, Samsara Blues Experiment, The Machine stb. A nemzetközileg egyre divatosabb stoner rock hullámot kívánjuk meglovagolni talán, ha szabad ilyen szörnyű marketingszöveget megengednem magamnak.

 Új anyag?

Tervben van… Egyelőre egy másik születő projekt is elveszi az energiákat. De mindenképpen szeretnék hamarosan valamit villantani.

 Sör, bor, vagy pálinka?

Mindegyikből van rossz. Kifejezetten rossz dolgok vannak a világon. De legalább alkohol van bennük, ez mindig pozitív. Kivéve az alkoholmentes sört. Azt sose értettem.

 Távlati célok?

Magyarországon feljebb hozni kicsit az instrumentális zene renoméját, és persze rengeteg pénzt keresni rádiós lejátszásokból. Az országos rádiók közül a Retro Rádión szoktam hallani hangszeres zenét néha, lehet, hogy őket kellene megkörnyékezni.

 Melyik az a lemez, amiről azt gondoljátok, hogy mindenkinek hallania kell?

Természetesen a The Space Huns együttes a The Space Huns című debütáló kislemezét. Viccet félretéve, nagyon sok mindentől függ. Függ a konkrét személytől. Sok embernek például F. Pákó munkásságát ajánlanám, megint másoknak az indiai klasszikus zenét. De van olyan is, akinek azt mondanám, hogy inkább ne is hallgasson semmit, csak az M1 híradót.

Legközelebbi koncert.

  1. július 11., Trip Hajó, Budapest! Lehet, hogy nyílt kapuk előtt, majd még kiderül. Live stream legalábbis biztosan lesz. Talán ez lesz az együttes következő marketing- és bemutató anyaga, ha jól sikerül, és megkapjuk a jogdíjakat azt Artisjus-tól.  Facebook

Wino - Forever Gone

 

Mindig lesznek elfogult rajongók és ez bőven van Wino mesternek. Ez csak természetes, hiszen olyan arc, aki egy zenei örökmozgó, egy talentum és egy élő legenda. Szóval nem nagyon kell őt bemutatni, akinek mégis, az könnyen utána tud járni, hiszen rengetek adat van róla a neten.

 Nem rég jött ki tőle egy akusztikus album a Ripple Music gondozásában. Amit tudni érdemes róla, azt az elöbb említettem, akusztikus. Ennyi. Értem én a legenda státusz, na de na! Ezen az albumon egyszerű tábortűz dalok vannak semmi több. Ilyet láttunk, hallottunk már sok előadótól. Jótól és rossztól is. Ő speciál jó, sőt kitűnő előadó, de azért ezek a dalok elég felejtehetőek. Elismerem, nehéz igazán maradandót alkotni akusztikus, egy szál gitáros énekléssel. Nem is ezt vártuk Wino mestertől. Na, de na! 

 

Ez az album jó, de átszaladt rajtam, mint a másnapos beleimen a langyos Unicum. Úgy érzem, csak azért adott ki a kezéből ilyesmit, mert kötötte a szerződés. Mintha a szatyorból azokat a dalokat vette volna elő, ami nem férne fel egy igazi, ütös albumra. Remélem a megmaradt dalokból nem sokára kiadnak valami igazi csemegét a számunkra.

AMEN!

Ten Foot Wizard - Get Out Your Mind

 

A Ten Foot Wizard nem veszi véresen komolyan a semmit sem, kivéve a zenét. Bár ez nem mindig látható konkrétan. Mire akarok kilyukadni? Oda, hogy kő profi minden mozdulatuk, viszont ezt kellő humorral teszik. Lazák, mint az a bizonyos Rigalánc. 

 

Az előző albumoknál úgy voltam vele, hogy jónak jó, sőt, de valami hiányzott. Azóta se tudom, mi volt az, de ez az érzés az új albumnál eltűnt. Kerek lett a történet. Aztán az is lehet, hogy épp jókor kapott el a zene. 

 

Azt bátran kijelenthetjük, hogy a Clutch egy különálló zenei stílust hozott létre. Ezt lehet másolni, utánozni, vagy a stílusjegyek alapján dalokat írni. A Ten Foot Wizard ez utóbbit teszi. Zenéjük alapja ez és ezt próbálják ötvözni keverni, megtoldani minden más egyébbel. Így lehetséges az, hogy hallunk az albumon málházós sludge dalokat, elszállásokat, funky groovokat, Dopethrone-os acsarkodást, bluest, motoros rock zenét. Egyszóval mindent integráltak a zenei világukba, ami nekik tetszett, mindezt humorral, ízléssel és profizmussal. Facebook.

AMEN!

Kutyából nem lesz szalonna - Röpke interjú a Mudi zenekarral

Mikor, hol és milyen körülmények között alakult a zenekar?

2019 márciusában állt fel a jelenlegi stáb Budapesten, melyet megelőzött konkrétan egy egész évet felölelő zenész vándorlás. Ebből forrt ki a mostani kompánia, így már tudtunk hatékonyan együtt dolgozni. Ekkor elkezdtük kicsit tudatosabban dalokat összerakni. Körülményeket tekintve: Jöttünk-mentünk, innen-onnan-amonnan.

Mi motivált benneteket eme riff gazdag stoner muzsika irányába?

A szívünk és az izzadtságszag.

Ez a Mudi az a Mudi? ( Középtermetű kutya éber tekintettel )

Igen. Eredetileg Mudborn volt a zenekar neve, de ahogy a tagok cserélődtek világossá vált, hogy tudunk mi ettől szarabbat is kitalálni. Abban megegyeztünk, hogy a Mud-ot megtartjuk és elé, vagy mögé biggyesztünk valamit. Így történt.

Bár ma már nincsenek meglepetések egy zenekari tagságban, de hogyan keveredett egy hölgy három szakállas úriember közé?


Fel tudtunk oszlatni érte egy egész zenekart! (És újra megtennénk) Dóri és  Bandi régebben a Dope Valley nevű zenekarban játszottak együtt. Dórit áthívtuk, hogy van-e kedve csapkodni egy-két Mudi dalban. Gyakorlatilag annyi történt, hogy Dóri ugyanabban a teremben, ugyanazon a szerkón dobolt tovább.  Az érdekesség, hogy Zoli, a Mudi alapítója azóta pedig a Dope Valleyben zenél már. Igazi átjáróház.

Az EP szerzeményeinek címei is érdekesek, mesélnétek erről bővebben?

A Rhcochk nevű nyitódal szövege ezzel a "rock" szóval kezdődik, de mivel ez elég ossziános, elanimáltuk azt. Így már rögtön egy ossziános disznó röfögésének hangzik. A második tétel a Mangalitza ismét a sertések világába ad betekintést mint szövegileg, mind zeneileg. A dal a sárban fetrengő szégyenérzetet, és a perzselés előtti közvetlen pillanatokat idézi fel, szigorúan sámáni hangnemben. Egyébként ez a klippes dalunk is, a klasszikus próbatermi zenélést vittünk vászonra, végén némi ájkídóval. A Gotham egy elcseszett város elcseszett hallucinációit mutatja be, szintén klipes dal lett, ellátva megfelelő szorongás-mennyiséggel. A Lääp pedig egy utólag elfinnesített mocsarat jelent, ahol a cselekmény zajlik halakkal és megfontolt zen meditációval.

Az négy dalból egy magyar nyelvű. Ez paradox módon Magyarországon különlegességnek számít. Honnan jött az ötlet, hogy anyanyelvünkön is írjatok egy számot? (Max respect!)

Ebben a vonalban a magyar tényleg nem gyakori, bár tudnánk rá mondani derék, egri példákat. A Lääp szövege egy Bandi által írt darab, amit persze nem a Mudinak írt, (mint a legtöbb más szövegét sem) de mi többiek meglátván azt, rögtön elloptuk. Kilenc percnyi gitártémára lett felfeszítve, és azt láttuk, hogy ez a szanaszét esett esti horgászat históriája nagyszerűen ráillik ezekre a lassan hömpölygő riffekre.


Megjelent két videótok, az egyik egy élő felvétel, a másik egy animáció. Milyen módon jöttek létre ezek a klippek és kik voltak ebben segítségetekre?

A Mangalitza című számunkhoz készült próbatermi klipet egy kedves barátunk, Farkas Zénó Rolf készítette, aki nem mellesleg a zenekar design felelőse is volt. Szerencsére Zénó elképzelései kellően passzoltak nem csak a mi lelki világunkhoz, de magához a szám alapvetően egyszerű, mocsárban fetrengős, tanyasi feelingjéhez. Remek színészi képességeink révén két nap leforgása alatt vettük fel a jeleneteket. A forgatás alatt szerencsére senki nem szerzett komolyabb sérüléseket: a klipben látott bukfencet a közhiedelemmel ellentétben nem kaszkadőr hajtotta végre. Zénó rekord sebességgel vágta össze a videót, így februárban már kint is volt a zenekar első, minden várakozást felülmúló debütáló klipje. Az animációs klipet pedig Finnországból importáltuk. Antti Hursti a készítő neve, akit pár évvel ezelőtt ismert meg Jani, mikor pár napot kint volt. Antti miután megkínálta őt a sütijéből, megmutatta miféle videókat csinált ugyanazzal a stop-motion gyurmás technikával, és már akkor is nagyon bejött. Mikor a Gotham klipjét tervezgettük szóba jött, hogy valami animációs megoldás legyen, így megkerestük Hursti urat. Elég pepecs munka egy ilyen videót összerakni, a mi klipünkben úgy 100 munkaóra lehet, és körülbelül 4100 különálló fotóból áll. Szerencsénk volt viszont, mivel Anttinak volt éppen egy zene nélkül álló félkész klipje. Ezt gyúrta össze a mi trackünkkel, így elég gyorsan előállt a végeredmény, és mindnyájan nagyon elégedettek vagyunk vele. Ez amúgy a kacsacsőrű főhős kalandjának a harmadik epizódja, az előzmények két másik banda klipjeiként jelentek meg.
Köszönjük az interjút. Facebukk
AMEN!