Default style- Alternative style

Miért menő a magyar nóta? Third Planet. (Szösszenet Kutya Úrtól!)

third_planet.jpg

 

Magyarul írt dalt a Third Planet, amit most pénteken, azaz szeptember 13-án mutatnak be a Robot-ban, a Red Swamp-el közös bulin. Az alapvetően angol nyelvű számokkal dolgozó csapat, „egyfajta torz felháborodásból vetemedett erre az elkeseredett lépésre.” Kezdik mondandójukat. Való igaz, hogy én is sokszor kritizálom, előadóink kishitűségét, anyanyelvünkben, rendkívül bosszantanak a semmitmondó angol szövegekkel elmaszatolt, ígéretes riffek. Róluk azonban, nem elmondható, hogy hanyagok volnának ezen a téren, egyszerűen ez áll a nyelvükre.

Mihályfi Kristóf: guitar/bass/vocal

Alapvetően két tényező vezetett idáig. Egyfelől, a haza zenei közeg sajátos csőlátása, a magyar-alter spektrumára. Egyre több tehetségkutatón kifejezetten elő írják, hogy magyarul írjon dalt az ember. Másfelől (és nálunk inkább ez volt a döntő szempont) a saját közönségünk is több alkalommal jelezte, az igényét. Ezt már mi sem hagyhattuk szavak nélkül. Győz a kereslet!”

Bernáth Kornél: bass/vocal

 „A szövegeket mindig úgy írom, hogy sehogy. Azok írnak engem. Elindulok egy jó bemondás vagy számomra sokatmondó szókép nyomán, aztán hagyom, hogy vezessen. Valójában a zenénket sokkal inkább szerkesztjük, mint a szövegeket, ez nem jelenti, hogy ne dolgoznék rajtuk eleget, de hallgatni kell az intuíciókra. Nemrég, életemben először megszagoltam a rózsaborsot és azonnal tudtam, hogy ennek a dalnak rózsabors illata van. Nagyon fontos, hogy mindent merjünk átérezni, azt hiszem a művészet maga is, kicsit ebből fakad. Ez a dal, egy bizonyos személy hiányát hivatott feldolgozni, így a szövegírás is egészen kézenfekvő volt.”

Szigeti Máté: guitar/vocal

„Nekem igazából nincs problémám a magyar szövegekkel, ha nem kell lyukat vágnom a kádba, de tény, hogy a minket hallgató korosztály, jórészt tud angolul. Nem értem, mire a felhajtás.

Tasos Nikosz: drums

„Engem ez az egész nem érdekel. Úgysem hallom, mit énekelgetnek ott elől.”

A formáció egyébként a duzzogáson kívül, meglehetősen aktív is. Idén bejutottak az Öröm a Zene döntőjébe és fellépési lehetőséget nyertek, a HelloUgar! fesztivál nagyszínpadán. Októberben jön az első klipjük, a Raingame című számukhoz, tavasszal pedig a Lemurian Folk Songs-al indulnak európai turnéra. Az ősszel még elcsíphetitek őket az alábbi alkalmakkor:

Szept.13. Robot – Budapest /a DAL premierje/Red Swamp/

Szept.27. Rejtek – Miskolc /Lemurian Folk Songs/

Szept.28. Váróterem – Szolnok /Lemurian Folk Songs/

Okt.25. Három Holló – Budapest /Klip Bemutató/Suricates(A)/

 Face, Bandcamp, Insta AMEN!

Vokonis - Grasping Time

Miután meghallgattam az új Planet Of Zeus anyagot úgy döntöttem, hogy elmegyek sírni.("Hányni"-t akartam írni, de túl erős lett volna, nem úgy, mint a Planet of Zeus). Végül is az új Vokonis anyaggal vigasztalódtam. Sőt jó kedvem lett tőle, - annak ellenére, hogy nem egy vidám cucc - visszajött minden bizodalmam a zenében.

 

 A Vokonis öndefiníciója a Post-Doom. Legyen, bár én azért sokkal többet hallok ki belőle. Az ősatya, Neurosis, a még ősibb Today is the Day, a fiatalabb Baroness, mind megtalálhatóak benne. Egy kicsit progresszív, egy kicsit doom, egy kicsit sludge. 

 A Grasping Time egy nehéz fülledt anyag, még akkor is, ha bele-bele raknak némi lebegős szellőztetést. Nem táncra termett. A dobos srác néha indokolatlanul sokszor használja a cineket, mint valami nehéz perzsa szőnyeget a zene alá. Egyébként nagyon rendben van az anyag minden hangja. A foglalkozás elérte a célját, de hogy ki mit tanult belőle, az már egyéni szoc. probl. Az biztos, hogy én visszakaptam egy kis szeletet a jó zenékbe vetett hitemből, amit nagyon megtépázott az új POZ.

Vokonisface,Sign Records. AMEN!

Ecstatic Vision - For The Masses

Az Ecstatic Vision nem egy könnyed popzenekar. Az Ecstatic Vision egy Rockzenekar! Ráadásul nagyon jó, sőt...

Az Ecstatic Vision egy amolyan Jam Band. Az ő meghatározásuk szerint "Troglodyte Rock/Chromosome Deficient Jams"  bármit jelentsen is. Magyarra lefordítva egy olyan zenekar, akik a '70-es évek pszichedéliáját veszik alapul. Rengeteg korai Monster Magnet jam és Captai Beefheart meg egy kicsi Samsara Blues Experiment hatással, de abszolút a saját maguk módján zenélnek.

 

Az Ecstatic Vision a For The Masses albummal elérték, hogy ezt a fajta zenét bárhol lehessen hallgatni. Főzés közben, Kocsmában, autót vezetve, grillezés alatt, elalváshoz, bármihez. Mindig jól esik és mindig tud újat mutatni. Mindig felfedezhetünk benne valami újdonságot. 

Megjelenés Szeptember 20!!!! Mindezt a Heavy Psych Records gondozásában! EVFacebook.

AMEN!

Book Of Wyrms - Remythologizer

A Twin Eart Records istálóban van egy-két underground, magas színvonalat hozó banda, hogy csak párat említsek Haunted, Black Betty, Saint Karloff és a Book Of Wyrms. A Book Of Wyrms most augusztusban jelentette meg Remythologizer című albumát.

 

 A női vokállal készült dalok kitűnően ápolják a Black Sabbath által életre hívott stílust. Most én nem csak az Ozzy-s érát értem itt ezalatt, mert jócskán van itt a Dio fémjelezte időszakból is. A kicsit több, mint fél órás albumon 6 dal található, amiből én simán kivettem volna az Undead Pegasus-t, mert szerkezetileg nem illik ide, a Curse of the Werecop pedig felesleges. A maradék dalok pedig egy nagyon szerethető és szórakoztató EP-t adtak volna ki. 

Book of Wyrms FB, Twin Earth Records FB

 AMEN!

The Black Furs - Stereophonic Freak Out Vol​.​1 LP

 

Argentinából sok szeretettel.Vastag sludge riffekbe oltott blues témák. A zenészek a hangszereik mesterei, ez nem vita tárgya. Az azonban az, hogy kinek jön be ez a dög fülledt már-már doomba hajló füstös blues és kinek csak egyszerű zaj. Aki ilyesfajta zenéket szeret, az nem mehet el szó nélkül emellett az album mellett. Tehát hallgassátok és várjátok a telet! Facebook

 AMEN!

Redscale - Feed Them To The Lions

Nincsenek füstös, mocsárszagú sludge témák. Nincsenek agyontorzított gitárok, se basszusgitárok. Nincs sátánizmus. Nincs okkultizmus. Nincs se vintage, se retro, se hippiskedő szarságok. Nincs fuzz.

Vannak remek dallamok. Vannak ikergitározások, remek szólók. Vannak remek énekdallamok és egy remek énekes, aki mindezeket ki is énekli. Van remek hangszerelés. Vannak hatalmas dalok, tele érzéssel, dinamikával és technikai tudással.

AMEN!

 Face. 

Spiral Guru - Void

A Brazil zenekar nem egy tipikus Stoner zenekar. A hölgy hipnotikus éneke egy kicsit lelágyítja a megdörrenő riffeket. A kemény, már majdnem Heavy zene keveredik náluk az alternatív rockkal és a lebegős psy dallamokkal. Ez már a negyedik album, de szerintem ez a legkimunkáltabb. Hétvégi nyugihoz a legkíválobb.

 Face! AMEN!

 

Nebula - Holy Shit

Ezúttal Kutya a Baby Gorilla Records mindenese hozott nekünk egy kis lemezbemutatót. 

1997-ben Eddie Glass (gitár) és Ruben Romano (dobok) kiváltak a Fu-manchu-ból, hozzájuk csatlakozott Mark Abshire (basszusgitár), így született meg a Nebula, a stílus egyik legjelentősebb formációja. 2010-es feloszlásukig öt nagylemezt adtak ki. Két éve alakultak újra és kezdtek el turnézni. A jelenlegi felállás Eddie Glass (gitár), Tom Davies (basszusgitár) és Mike Amster (dobok). Az új albumot Matt Lyncs (Snail) produceri közreműködésével,a Mysterious Mammal Studios-ban vették fel.

Szent Szar! Tíz év után új album a Nebula-tól? Ha mást nem a nevet eltalálták, gondoltam magamban, mielőtt megnyomtam a play gombot. Bevallom szkeptikus voltam. Annak idején Los Agelesben nekik sikerült elérniük a legnyomottabb, legbaljóslatúbb hangzást, amit a műfaj csak el tudott képzelni. Azt gondolná az ember, hogy ennyi idő elteltével nem lehet újra megidézni ezt a hangulatot, de nekik sikerült, ha nem is makulátlanul. Az album negyven három perces és kilenc nóta van rajta, a Heavy Psych Sounds gondozásában hagyta el a csillagködöt. Igaz a dalok külön-külön, nem annyira erősek, mint annak idején, de mint egész, hozza a tőle elvárt életérzést. Tavaly nyáron volt szerencsém meghallgatni, két gyöngyszemet, az akkor még készülő Holy Shit-ről, élőben lényegesen hitelesebbek voltak, mint a felvételekről, nagyon élték a dolgot, nem mondanám, hogy meglepődtem, amikor Eddie Glass torka szakadtából elkezdett üvöltözni: „Hol a faszomba vagyok gyerekek? Szétszed az MDMAaaaa!” Elképesztő energiák szakadtak ki ezekből a tagbaszakadt sivatagi veteránokból, a produkció egyszerre volt elszállós és félelmetes, nem biztos, hogy oda mernél menni autogramot kérni tőlük a buli után.

Szerencsére erről lesz alkalmad megbizonyosodni, ugyanis az ősszel szerény hazánk két városát is meglátogatják. Október 8-án, Budapesten az Analóg Music Hall-ban, 10-én pedig a Szegedi Jate Klub-ban láthatjátok őket, az Indeed és a Lemurian Folk Songs társaságában. 

Nebula bandcamp

Kutya

https://www.facebook.com/NebulaBand/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/indeedthemusic/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/lemurianfolksongs/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/HEAVYPSYCHSOUNDS/?ref=br_rs