Default style- Alternative style

Brygmus interjú

A Brygmus számomra egy üde(?) színfoltja a Magyar zenei undergroundnak. Az üde távolról sem fedi le a lényeget. Sötét és mély, kárhozott és művészi. Ilyen és hasonló szavak már jobban illenek ide. Kértem tehát tőlük egy rövid interjút, amit ezennel olvashattok is:

tovább »

Black Spirit Crown - Gravity

 

Most igazán berobbant a nyár és tudom, ilyenkor általában a könnyedebb hangvételű, bulizósabb zenéket szokták hallgatni, még a Black Metálosok is (kár ezt tagadniuk). Én se nyúzom magam agyon Doom, Sludge és ilyesfajta cuccokkal. Amikor azonban leszáll az éj csak előveszek valami töményebbet. Most a málnapálinka mellé a Black Spirit Crown, Gravity albuma került az asztalra.

 

tovább »

The Butchers - Interjú

A napokban szembe jött velem a Felvidéki The Butchers nevű zenekar. Elgondolkodtató, hogy mennyire nem ismerjük a szomszédban élő véreink zenekarait. Remélem ez változni fog, legalábbis Stoner vonalon mindenképp. Készitettem egy kis interjút velük, mi által remélem sokan rákattannak zenéjükre. Bluesban gyökeredző, keményebb Hard Rock amiben utaznak a srácok és ez nem áll nagyon messze a manapság Stoner Rocknak mondott műfajtól.  Olvassátok az interjút!

 

tovább »

Hail The Void - Hail The Void

A zenekar székhelye British Columbia : "Vancouvertől északra és keletre lévő hegyek megvédik a várost és környékét a hideg északi szelektől így a város környékének éghajlata nagyon kellemes. Itt található Kanada egyetlen óceáni éghajlatú területe. Így Vancouveré a legmelegebb Kanadai város címe, és itt a legmelegebb a tél az országban. Az óceáni éghajlatnak köszönhetően itt vannak a legnagyobb esők, amelyek a tartomány belseje felé fokozatosan csökkennek. Így míg Vancouverben az éves csapadékmennyiség elérheti a 3000–4000 mm-t, addig a tartomány belsejében már csak 300 mm esik évente. Ezt a kis területet kivéve a tartomány éghajlata hegyvidéki az erre jellemző adatokkal: hosszú hideg tél, rövid és mérsékelt nyár. (Wikip)

 

Szóval eléggé kilóg a kanadai városok közül, épp úgy, mint a Hail The Void. Alapvetően doom zenét játszanak, de egy kicsit kilógnak ebből, mivel a vokál egy goth, dark, énekes legjobb pillanatait eleveníti meg. Sőt én belehallok egy csipetnyi Elvist is a borongósabb részéből. 

Igazán élvezhető refrénekkel, dallamokkal vannk a dalok ellátva, a gitártémák szépek, jól kidolgozottak. Kiemelném a Desert Apparition / Karman Line dalt, aminek az elején némi herfli is van, a végeflé pedig egy igazán magával ragadó gitártémát bontanak ki. Ez a dal megnyugtat, épp úgy, mint a Port in a Storm ami Danzig bácsi melankólikusabb hangulatait idézi.

 A hangzás telt és szép, igazán megérdemelne a felvétel egy Vynil kiadást, esetleg egy CD-t. 

 

 

 

Solar Yeti - A szegedi Nagyláb

 

A szegedi Solar Yeti Stoner/Sludge muzsikát játszik. Az én olvasatomban ez Southern Rock/Metal-t jelent, de ne vesszünk el a stílusok közt. A lényeg az, hogy nagyon ízes, délies,és riffgazdag zenében utaznak. Feltettünk nekik egy-két kérdést, amire készségesen válaszoltak.

 

A Solar Yeti 2011-ben alakult, a Dél-Alföld legnagyobb városában.  A zenekart Herczeg Gábor basszer és Márta Szilveszter dobos alapította. Több tagcsere után Kószó Gábor gitár és Nacsai Zsolt (The Void) ének-gitár egészült ki a csapat. Herczeg Gábor külföldi munkavállalása miatt 2018 augusztusában ugyan megszűnt a zenekar, de nekünk azt csiripelték a madarak, hogy újra dübörög a stoner és sludge Szegeden.

Nem szűnt meg a zenekar, ment minden tovább, csak újraszerveződtünk.

Mi volt az oka annak, hogy újra szervezzétek a csapatot?

Nem volt opció, hogy ne folytassuk. Tök jól mentek a próbák három fővel is, és régóta vágytunk egy triciklire :D

Milyen változás történt a banda felállásában?

Zsolti lecserélte a hathúrost basszerra, így Gabika két erősítőn nyomja gitárt.

Az elkészült EP-n három dal található, ezzel kapcsolatban megtudhatnák többet? Hol készül az anyag és kik közreműködtek benne?

A felvételek a Miracle Sound Studióban készültek Szegeden, Vári Gábor vezénylésével.
A Stonegrinder című számunkhoz Sümegi Rita készítette a szöveges videót. A logót és a borítót Fekete Ági alkotta.

A zenéteket hallgatva ugyan nem nehéz kitalálni milyen zenekarok hatnak rátok, de azért áruljátok el mért kapott el titeket pont a stoner, sludge gépszíj?

Az alapító tagok (Gábor és Szilveszter) ötleteltek, valahogy így:
- Hallod, nem csinálunk egy zenekart?
- De, simán! Én legszívesebben doomot játszanék.
- Én inkább rockot és bluest, de mi baj lehet, csapassuk!
És csapatták. Nem ők választották a stonert, hanem az választotta őket.

Bár a mostani karantén helyzet mindent felülírt, és ugyan lassan beindulhat a zenei élet, nálatok hogy áll a koncertszervezés?

Kicsit jól is jött ez a helyzet, mert volt időnk befejezni a felvételeket és a kiadással kapcsolatos dolgokat. Jól állunk a szervezkedéssel, az a cél, hogy minél több helyre eljussunk, akár a szomszédos országokba is. Részben ez is motiválta a kislemezt. Szerencsére sokat segít nekünk Kiss Tomi, akivel most közös erővel dolgozunk ezeken.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Egy nagylemez. Ősszel visszamegyünk a Miracle Soundba, és rögzítünk még nyolc dalt. Ezt már szeretnénk fizikai formában is megjelentetni. Az album egyik dalához klipet is tervezünk. 

AMEN!

https://www.youtube.com/watch?v=QDPNJQc27A8&list=PLRLpCr70MGEmANPUUj69clZp8VDXjqhRX

https://open.spotify.com/artist/5RMKUq4ReEwqbkef29KmZF?si=llqoQm2GS_CPlUZKPlziKA

https://music.apple.com/us/artist/solar-yeti/1517931627

https://store.tidal.com/hu/album/144716429