Default style- Alternative style

Eugene Tooms - Interjú Vol.1.

 

A Budapesti Eugene Tooms egyszer csak itt volt. Megjelentetett egy izmos stoner albumot, The Whole Nine Yards címmel. A tagokat gyakorlott zenészek és biztos, hogy már találkozhattatok velük koncerteken. Az énekes/ gitáros Dudoma Viktor a kérész életű, ám annál nagyszerűbb Dűne zenekarban pengetett. Micskó Viktor a Red Swamp zenekart erősítette a dobok mögül, Zelenai Bálintot meg a Solidmen-ből ismerhetjük. A két Viktor vállalta, hogy válaszol a kérdéseimre.

 Azt a fajta stoner muzsikát, amit most játszotok, hármotok közül Dudihoz tudnám kötni a legjobban, hiszen ő a megboldogult Dűne zenekarban már játszott hasonlót. A dobosotok a Red Swamp-ban már egy sokkal inkább southern metal vonalon mozgott, Zelenai Bálintról pedig a Solidmen-ben inteligens rockzenét játszik. Tehát, kinek az agyából pattant ki az ötlet és hogy verődött össze a zenekar?

DV: 2016. Körül fogalmazódott meg bennem, miután kiléptem az akkori zenekaromból, hogy ideje lenne a saját fejem után menni, és elkezdeni azt a zenét játszani, ami zsigerből jön. Összeraktam egy 3 számos demot és a “hirdetés nem kér enni” alapon elkezdtem ritmusszekciót keresni. Viktor volt az egyik első, aki rám írt, elküldtem neki a demókat, megittunk pár sört, majd az első jam session alatt csak néztem, hogy mennyire egy húron pendülünk. Bálintot egy közös haverunk ajánlotta, és bár saját elmondása szerint annyira nem volt mélyen benne a stoner szcénában, az ő zenei felfogása csavart egyet a dolgokon és sokkal jobb lett az összkép, ami a dalokat illeti. 

MV: Igen, a "kéne egy zenekar" állapotot valahogy nagyon gyorsan követte az "oké, akkor készülnek a számok". Viktorral az első perctől kezdve úgy volt, hogy nem nagyon kell semmit külön megbeszélni, Bálint meg - akit egyénként a Solidmen zenekarból veszünk kölcsön, keressetek rá, tök jó - általános szakértőként hozza az érdekes ötleteket.

A metal amúgy nincs elfelejtve, de ez a mostani vonal nekem mindig is a másik nagy kedvencem volt.

Nagyon érdekes a lemez borítója. Mondanál egy-két szót róla?

DV:  Hát például tisztáznám, hogy NEM Steampunk. :)

Amúgy egy próba előtt jött az ötlet, hogy kakas… nem tűnt sablonosnak, láttunk benne fantáziát, végül megkértük Karai Klaudiát, hogy tegye hozzá az elképzeléseit, és imádjuk.

MV: Volt valami olyan szál, hogy mindenkinek van egy gyerekkori rossz élménye egy félelmetes kakasról valamelyik rokonnál. Hogy ebből hogy jutottunk oda, hogy tegyük a borítóra, azt már nem is tudom, úgyhogy inkább elmesélem, hogy az egész cucc kézzel rajzolt, annyi vonalból áll, amennyi talán összesen nincs, Klaudiának köszönjük szépen még egyszer, hogy becsülettel végigcsinálta.

A Eugene Tooms az X-Akták egyik sötétebb epizódjában szereplő gumiember, aki kimondottan szereti az emberi májat. Miért pont az ő nevét vettétek fel? Ez inkább illene egy grindcore bandához.

DV: Erre a Viktor fog válaszolni. :)

MV: Pontosítanék, a Home című rész a legsötétebb, amire szintén lesz utalás, koncerten meglátjátok. Régről van nekem ez a rajongásom, minden részt láttam többször, aztán gondoltuk, mi lenne, ha ez lenne a név, és ez lett.

Hogy történik a dalszerzés? Ki írja a szövegeket? Miről szólnak?

DV: A szövegeket én írom, és különálló történeteket mesélnek el, legyen az egy gyilkossági helyszínelés egy hiányzó lábujjú hulla fölött, vagy egy Western környezetben lezajló kocsmai lövöldözés. Nagyon élvezem, hogy sztorizunk ahelyett, hogy önéletrajzi ihletésű szövegeink lennének. Ez a recept szerintem maradni fog a jövőben is. Egyes szám első személyben egyetlen dalunk van, de az is inkább egy cinikusnak szánt sztori.

MV: Szoktunk még olyat is csinálni, hogy a teremben felvesszük a témákat, azt otthon rendezgetjük, lesz belőle egy demó, aztán a legközelebbi próbán legyen az a rész mégis inkább úgy, azt megint felvesszük… és így tovább, mondjuk úgy, hogy az élőzene spontaneitását keverjük a kicsit ráérősebb otthoni tervezgetéssel.

Hogy látod a magyar koncertek helyzetét? Én elég siralmasnak. Úgy gondolom, az underground zene halott, vagy legalábbis a magyar zenekarok számára nehéz az életben maradás. Koncertekre kevesen járnak.

DV: Én most pár évre kiestem a koncertezésből, mint előadó, illetve sajnos nincs annyi időm koncertre járni, mint néző/hallgató, erre a többiek fognak tudni érdemben mit mondani.

MV: Engem bezzeg meg sem hívtak a temetésre.

Ennek a résznek most vége, de nemsokára folytatása lesz! Nem hagyjuk annyiban!

Dr Sludgelove | Arkas koncert

No photo description available.

Október 14-én a Dr Sludgelove és az Arkas veszi be a Robot intézményét mocskosabbnál mocskosabb riffjeivel és velőt rázó dobtémáival egy ingyenes koncert kereiten belül.

A 2016-ban alakult Dr Sludgelove 2017 december végén jött ki első szerzeményével, mellyel Stanley Kubrick 2001 Űrodüsszeia című filmje előtt tiszteleg. Műfajában a doom, a pszichedelia, stoner és progresszív jegyek lelhetőek fel. A változó tempójú súlyos sistergős riffhegyekkel teletűzdelt dalokat a filmből vett jellegzetes részletek tarkítják. Második készülőben lévő albumuk a Kraken mitológiára épít, mely mégmocskosabb és mégmélyebbre repíti a hallgatót.

Az Arkas post experimental matekozgatásait már jól ismerheti a kedves műértő közönség. Kex és Csé jónéhány élő són igazolta rendkívüli profizmusát, ötletes, változatos témáival és nélhol meghökkentően váratlan zenei váltásaival. Az Arkas legutóbb az S8 által szervezett tehettségkutatón is élen járt, ugyanis mind az elő, mind a középdöntők során a zsűri egyöntetű szavazatával jutott tovább. Reméljük meg sem állnak a srácok a döntőig, ahol bezsebelhetik az örökös S8 belépési jogosultságot. Ahogy ismerem őket, nyertesként ott lesznek mindegyik jövőbeli filléres rockdiszkón :)

Ott a helyed tehát október 14-én hétfőn este 8tól a Robotban, ha szereted a a húzós riffeket, nem megszokott dalszerkezeteket, lassú horzsolást, és utálod az éneket :D 

A végére ilyen leszel:

 

Dr Sludgelove bandcamp: https://drsludgelove.bandcamp.com/ youtube: https://www.youtube.com/watch?v=aXGpF-LdP2w

Arkas bandcamp: https://arkasbp.bandcamp.com/ youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AQtceGqjdSY

 Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1182846698568150/

Miért menő a magyar nóta? Third Planet. (Szösszenet Kutya Úrtól!)

third_planet.jpg

 

Magyarul írt dalt a Third Planet, amit most pénteken, azaz szeptember 13-án mutatnak be a Robot-ban, a Red Swamp-el közös bulin. Az alapvetően angol nyelvű számokkal dolgozó csapat, „egyfajta torz felháborodásból vetemedett erre az elkeseredett lépésre.” Kezdik mondandójukat. Való igaz, hogy én is sokszor kritizálom, előadóink kishitűségét, anyanyelvünkben, rendkívül bosszantanak a semmitmondó angol szövegekkel elmaszatolt, ígéretes riffek. Róluk azonban, nem elmondható, hogy hanyagok volnának ezen a téren, egyszerűen ez áll a nyelvükre.

Mihályfi Kristóf: guitar/bass/vocal

Alapvetően két tényező vezetett idáig. Egyfelől, a haza zenei közeg sajátos csőlátása, a magyar-alter spektrumára. Egyre több tehetségkutatón kifejezetten elő írják, hogy magyarul írjon dalt az ember. Másfelől (és nálunk inkább ez volt a döntő szempont) a saját közönségünk is több alkalommal jelezte, az igényét. Ezt már mi sem hagyhattuk szavak nélkül. Győz a kereslet!”

Bernáth Kornél: bass/vocal

 „A szövegeket mindig úgy írom, hogy sehogy. Azok írnak engem. Elindulok egy jó bemondás vagy számomra sokatmondó szókép nyomán, aztán hagyom, hogy vezessen. Valójában a zenénket sokkal inkább szerkesztjük, mint a szövegeket, ez nem jelenti, hogy ne dolgoznék rajtuk eleget, de hallgatni kell az intuíciókra. Nemrég, életemben először megszagoltam a rózsaborsot és azonnal tudtam, hogy ennek a dalnak rózsabors illata van. Nagyon fontos, hogy mindent merjünk átérezni, azt hiszem a művészet maga is, kicsit ebből fakad. Ez a dal, egy bizonyos személy hiányát hivatott feldolgozni, így a szövegírás is egészen kézenfekvő volt.”

Szigeti Máté: guitar/vocal

„Nekem igazából nincs problémám a magyar szövegekkel, ha nem kell lyukat vágnom a kádba, de tény, hogy a minket hallgató korosztály, jórészt tud angolul. Nem értem, mire a felhajtás.

Tasos Nikosz: drums

„Engem ez az egész nem érdekel. Úgysem hallom, mit énekelgetnek ott elől.”

A formáció egyébként a duzzogáson kívül, meglehetősen aktív is. Idén bejutottak az Öröm a Zene döntőjébe és fellépési lehetőséget nyertek, a HelloUgar! fesztivál nagyszínpadán. Októberben jön az első klipjük, a Raingame című számukhoz, tavasszal pedig a Lemurian Folk Songs-al indulnak európai turnéra. Az ősszel még elcsíphetitek őket az alábbi alkalmakkor:

Szept.13. Robot – Budapest /a DAL premierje/Red Swamp/

Szept.27. Rejtek – Miskolc /Lemurian Folk Songs/

Szept.28. Váróterem – Szolnok /Lemurian Folk Songs/

Okt.25. Három Holló – Budapest /Klip Bemutató/Suricates(A)/

 Face, Bandcamp, Insta AMEN!

Vokonis - Grasping Time

Miután meghallgattam az új Planet Of Zeus anyagot úgy döntöttem, hogy elmegyek sírni.("Hányni"-t akartam írni, de túl erős lett volna, nem úgy, mint a Planet of Zeus). Végül is az új Vokonis anyaggal vigasztalódtam. Sőt jó kedvem lett tőle, - annak ellenére, hogy nem egy vidám cucc - visszajött minden bizodalmam a zenében.

 

 A Vokonis öndefiníciója a Post-Doom. Legyen, bár én azért sokkal többet hallok ki belőle. Az ősatya, Neurosis, a még ősibb Today is the Day, a fiatalabb Baroness, mind megtalálhatóak benne. Egy kicsit progresszív, egy kicsit doom, egy kicsit sludge. 

 A Grasping Time egy nehéz fülledt anyag, még akkor is, ha bele-bele raknak némi lebegős szellőztetést. Nem táncra termett. A dobos srác néha indokolatlanul sokszor használja a cineket, mint valami nehéz perzsa szőnyeget a zene alá. Egyébként nagyon rendben van az anyag minden hangja. A foglalkozás elérte a célját, de hogy ki mit tanult belőle, az már egyéni szoc. probl. Az biztos, hogy én visszakaptam egy kis szeletet a jó zenékbe vetett hitemből, amit nagyon megtépázott az új POZ.

Vokonisface,Sign Records. AMEN!

Ecstatic Vision - For The Masses

Az Ecstatic Vision nem egy könnyed popzenekar. Az Ecstatic Vision egy Rockzenekar! Ráadásul nagyon jó, sőt...

Az Ecstatic Vision egy amolyan Jam Band. Az ő meghatározásuk szerint "Troglodyte Rock/Chromosome Deficient Jams"  bármit jelentsen is. Magyarra lefordítva egy olyan zenekar, akik a '70-es évek pszichedéliáját veszik alapul. Rengeteg korai Monster Magnet jam és Captai Beefheart meg egy kicsi Samsara Blues Experiment hatással, de abszolút a saját maguk módján zenélnek.

 

Az Ecstatic Vision a For The Masses albummal elérték, hogy ezt a fajta zenét bárhol lehessen hallgatni. Főzés közben, Kocsmában, autót vezetve, grillezés alatt, elalváshoz, bármihez. Mindig jól esik és mindig tud újat mutatni. Mindig felfedezhetünk benne valami újdonságot. 

Megjelenés Szeptember 20!!!! Mindezt a Heavy Psych Records gondozásában! EVFacebook.

AMEN!

Book Of Wyrms - Remythologizer

A Twin Eart Records istálóban van egy-két underground, magas színvonalat hozó banda, hogy csak párat említsek Haunted, Black Betty, Saint Karloff és a Book Of Wyrms. A Book Of Wyrms most augusztusban jelentette meg Remythologizer című albumát.

 

 A női vokállal készült dalok kitűnően ápolják a Black Sabbath által életre hívott stílust. Most én nem csak az Ozzy-s érát értem itt ezalatt, mert jócskán van itt a Dio fémjelezte időszakból is. A kicsit több, mint fél órás albumon 6 dal található, amiből én simán kivettem volna az Undead Pegasus-t, mert szerkezetileg nem illik ide, a Curse of the Werecop pedig felesleges. A maradék dalok pedig egy nagyon szerethető és szórakoztató EP-t adtak volna ki. 

Book of Wyrms FB, Twin Earth Records FB

 AMEN!

The Black Furs - Stereophonic Freak Out Vol​.​1 LP

 

Argentinából sok szeretettel.Vastag sludge riffekbe oltott blues témák. A zenészek a hangszereik mesterei, ez nem vita tárgya. Az azonban az, hogy kinek jön be ez a dög fülledt már-már doomba hajló füstös blues és kinek csak egyszerű zaj. Aki ilyesfajta zenéket szeret, az nem mehet el szó nélkül emellett az album mellett. Tehát hallgassátok és várjátok a telet! Facebook

 AMEN!

Redscale - Feed Them To The Lions

Nincsenek füstös, mocsárszagú sludge témák. Nincsenek agyontorzított gitárok, se basszusgitárok. Nincs sátánizmus. Nincs okkultizmus. Nincs se vintage, se retro, se hippiskedő szarságok. Nincs fuzz.

Vannak remek dallamok. Vannak ikergitározások, remek szólók. Vannak remek énekdallamok és egy remek énekes, aki mindezeket ki is énekli. Van remek hangszerelés. Vannak hatalmas dalok, tele érzéssel, dinamikával és technikai tudással.

AMEN!

 Face.