Default style- Alternative style

Yidhra - Hexed (2013)

 

Ezt a Lovecraft által megidézett nevet a Yidhra-t egy Los Angeles-i zenekar vette fel. Nálunk, mármint a levelezéseinkben már augusztus óta pihen. A boritó alapján, pihenhetett volna még egy ideig. Ez a fajta monochrome kép, valamilyen sejtelmes lepelbe burkolt emberről, már-már közhellyé váló alapvetés, egy magát doom skatulyába záró zenekarnál. Szóval maradhatott volna még egy kicsit tecchalott állapotban, hiszen annyi érdekes muzsika jelenik meg naponta, hogy nagyon erősen kell válogatni, ha nem akarsz herótot kapni tőlük. 

 

Azonban a felkérésnek eleget illik tenni, akár tetszik, akár nem. Még akkor is, ha csak pár mondat erejéig is. Azonban meg is kellene hallgatni, vagy legalábbis belefülelni. Egy szép délután, miközben a gyerekekkel játszottam, gondoltam egyet és beraktam a Yidhrát. Hallottam én, hogy kellemesen dörmög, gurgulázik, dorombol a háttérben, de a Raven's Flight gitártémájára már felkaptam a fejem. Nocsak. Valami itt történik. Aztán jött az Ancient Ones Electric Wizard nyúlása. Bocs nem is nyúlás ez, minthogy a stilusjegyek betartása, hiszen a jellegzetes Electric Wizard téma nélkül már nincs és nem is lehet doom banda. Az a fajta téma, amit nem ún meg az ember, amit nem lehet elrontani, ami önnmagában véve fogalommá vált. A Conquest For Nova egy nagyon húzós középtempóval indit, ami aztán a hajadnál fogva cincál végig a főúton. Longinus Imádsága pedig...nincsenek rá szavak. Emberi hús zabál és állatok nyirokmirigyéből szivja ki a folyadékot. Beteg, lassú, éhes. A záró Dagon pedig versenyben áll bármelyik Adrift For Days dallal, pláne a közepére elhelyezett sejtelmes, kicsit chill betéttel.

 

Ezek után nem volt más választásom elkezdtem előröl hallgatni ezt a nem kicsit erős albumot. És igen a Witch Queen úgy megalapozza a Hexed lemezt, ahogy kell. előrevetiti, hogy itt nincs kecmec. Meg fogsz halni és a csontjaidat kutyák zabálják fel. A Királynő kutyái. Az Oathbreakerben pedig akkora refrén van, hogy néha táncra is perdülnél, ha lennél annyira beteg és őrült, mint a Yidhra. Talán kihagytam a Blood is the Harvest és a Mai-cob slágert. ezeket lehetne töltelék sanzonnak is nevezni, bár annyira derék munka mindkét dal, hogy hiányozna a teljes képhez, hogy megismerjétek a legundoritóbb betegség természetrajzát, amit Lovecraft valaha is megálmodott. Bandcamp

AMEN! (Aki kiváncsi, szóljon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr35615902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása