Default style- Alternative style

Earthless/White Hills split EP

Hát, igazából nem találtam hirtelen jobb címet ennek az amúgy is cím nélküli splitnek, amit idén a sokak számára ismerős nevű Earthless és a szintén amerikai White Hills kiadója, a Roadburn dobott piacra.

Az Earthless nevű trió San Diego városából ontja már több mint 10 éve a jó kis feszes, döngölős, instrumentális, pszihedelikus rockzenét ; ezen az anyagon a Red című szám szerepel, ami egy több mint tizenkét perces tétel. Hangulatában és hangzásában is követi a korábbi anyagoknál már megszokottakat: lüktető, dinamikus alapok, de ugyanakkor marad elég szabadság mindkét ritmushangszernek, nemcsak sima sémákat követnek,és szimplán variálnak. Mindamellett a gitáros Isaiah is szorgoskodik bőven, olyan szólózások és dallamok törnek fel, mint egy épp kitörő vulkánból, ráadásul ezen is érződik az improvizálás, és amitől nekem ez eléggé különleges, az az, hogy a sokadik kiadványon is meg tudták tartani ugyanazt az erőt, ami minden számukat jellemzi (és remélhetőleg jellemezni fogja továbbra is).  Dögös blues és rock alapokra feszített utazás, a gázpedál tövig nyomva, a kerekek kipörögnek és egyszerűen felrobban az út, felrobban minden az észvesztő sebesség és forróság egybeforrásában. Told csak be a lejátszóba, mindent érteni fogsz.

A New Yorki White Hills már egy másik formáját adja elő a psychedelic rock világának; a spliten az Under Skin or by Name című dallal repítenek minket a naplementébe. Elhagyott, poros aszfaltcsíkon haladunk egyre beljebb a sziklák közé, ahogyan kezdődik a dal, egyre több színt kap az effektek által (az eleje a Pink Floydot idézi hangulatában) keltett lassú folyamban. A test könnyűvé válik, finoman lebegni kezd, mikor a képek hirtelen elkezdenek villódzni, szédülünk a monoton, de ugyanakkor pörgős, feszes témákkal együtt, kissé olyan ez, mint egy dervistánc a számum közepén, a transzcendentális állapot eléréséhez vezető egyik spirituális út. A hangzás itt is „tökéletes”, bár ebben az esetben nincs annyi viszonyítási alapom: az Earthless munkásságát jobban ismerem, így azt hiszem, azért lesz mit bepótolnom nekem is.  Bár a dal végének lezárását valahogy nem érzem kerek egésznek, ettől függetlenül az egész egy jól megkomponált és előadott szám marad.

sly

Earthless: https://www.facebook.com/pages/Earthless/117307888322324

White Hills: https://www.facebook.com/pages/WHITE-HILLS/200622715617

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr555422876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása