Default style- Alternative style

Crossover, szandál sludge, sivatagi stoner és más finomságok egy blogbuli keretében

Ahogy a tavalyi Stonerblogos hepajra, úgy az ideire is az R33 báltermében került sor. Sajnálatos módon elég kevesen jöttünk össze a tegnapi mulatságra, amiről külön tanulmányt lehetne írni. Méghogy divat újra a stoner rock?! Mégha trendi is az irányzat, annyit megállapíthatunk, h. nálunk javarészt csak a külföldi stílusbeli bandákra izgul be a nagytöbbség (ezért tudott mind a Kyuss Lives!, mind a Red Fang telt házat csinálni), a magyar zenekarokat meg sokan nagy ívben leszarják. Holott nálunk is egyre erősebb ez a vonal, egyre több minőségi banda bukkan elő a föld alól, akik megérdemelnék a támogatást. Na de elég a rinyából, térjünk a lényegre!

Egy igen frissnek számító együttes, a Lost Again kezdte meg működését a deszkákon. A srácok még nagyon fiatalok, előttük az élet, s ahhoz képest, h. ez volt bemutatkozó fellépésük, abszolút meggyőzőnek bizonyultak. Stoner rockot játszanak itt-ott pszichedelikus és doomos behatásokkal tarkítva. Rövidke programjukba saját számok mellett egy Kyuss feldolgozás is befért. Már a koncert előtt napvilágot látott első EP-jük, le is lehet szedni Bandcampes oldalukról. Atom módon szóltak, igyekszem máskor is megsasolni őket, ha a közelemben játszanak. A Diomede Fuzzdirt mellett egy másik ifjonc stoner trió, amellyel számolni kell a jövőben mindenképp!

Az est második fellépője a Burning Full Throttle volt. Molnár Feriék háza táján történt néhány változás, amióta utoljára írtam róluk. Egyik az, h. nagy sajnálatomra megváltak Badarász Bélától (az okokba most nem mennék bele), aki a legfőbb hangulatfelelős volt a csapatban és minden egyes fellépésen állati jól megtalálta a hangot a publikummal (velem is, amikor megénekeltetett és nyakamba akasztotta a gitárját, na azok emlékezetes momentumok voltak!). Sajnos azt kell mondjam, távozásával kissé sótlan lett a brigád színpadi produkciója, ami fájó, mert amúgy iszonyat jó arcokról van szó, akiket tisztelek, becsülök. A repertoárt is illene már bővíteni, új számokat írni, mert annyi buli után már előre tudom, mi fog következni. De bizonyára tegnap azért álltak ki a jól bevált szettel, mert a Dűnéből és a Stonerise Portálról ismert Mundi Csaba személyében új gitárosuk van (ez a második változás, amiről szót akartam ejteni) és be kellett neki tanulnia a műsort. Kíváncsi vagyok, vele merre vezet majd az útjuk.

Harmadikként a Stoneblade foglalta el a deszkákat. A veszprémi társulat nem sűrűn koncertezik Budapesten, így tök jó húzásnak bizonyult lekötni nekik egy fellépést a Stonerblog bulin. Zeneileg nagyjából a Barbears és egy másik "köves" nevű csapat, a Stonedirt ugorhat be róluk, mint párhuzam. A basszeros, Dalmadi István rendre szandálban lép fel, mondhatni ez már hozzánőtt; egy haverommal ki is találtuk a Stoneblade-re a szandálas sludge elnevezést. :D Amúgy megbízhatóan gyalultak a veszprémi arcok a rendelkezésükre álló időben a menetközben elég rendesen megfogyatkozott közönségnek. Mindkét eddig megjelent minialbumukról ("Prologue" és "Metamorphosis") válogattak, így elhangzott a klipesített "The Jester" és "Family Affair" is, kár h. a "Have To Go", ami egyik kedvencem, ezúttal kimaradt.

Némi átszerelés után lapozhattunk a Head For The Sun produkciójára. Őket már nem nagyon kell bemutatni ezen az oldalon, kipróbált zenészek játszanak itten, amolyan kvázi hazai stoner rock supergroupról van szó. Most sem kellett csalatkozni bennük, egyenesen a sivatag közepébe repítettek minket ízes desert rockjukkal. Saját nótáik mellett most sem maradhattak el a feldolgozások, nyomtak Planet Of Zeust, Floodgate-et és még Spiritual Beggars-t is. Volt mögöttük háttérvetítés is, ami dobott a látványon nem kicsit.

Az uccsó fellépő a Beszélő Ló, vagyis a The Talking Horse legénysége volt. Ők is a Lost Againhez hasonlóan egy rendkívül fiatal feltörekvő társaság és megjegyzem, zeneileg ki is lógtak a sorból kissé (az elején a frontember be is mondta, h. ez nem stoner, de van benne az is). Ők inkább amolyan punk, metal, hip hop elemeket egyaránt felvonultató crossover cuccot nyomnak, hol a Refused, hol a Rage Against The Machine szellemét megidézve. Lelkesek, fiatalok, az irányvonal is alapjában véve szimpatikus, róluk is még hallani fogunk biztosan!

Öt darab, a maga stílusában remek bandát láthatott az a kevéske ember, aki benevezett a Stonerblog x-edik mulatságára. Legközelebb mindenki hozzon magával legalább 1 embert még pluszba! :) Hogy miért? Mert ilyen bulit lehet kihagyni, csak nem érdemes! :P

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr944848814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása