Default style- Alternative style

PIG : RISE (2012)

 

Pig - Rise.png

 

A mexikói Pig felkért minket harmadik albumának bemutatására, úgyhogy vettem hozzá a bátorságot, bár nem egyszerű feladat szavakba önteni, amit ezen a hét tételen keresztül művelnek.

Egy deka tiszta hang, annyi nem hangzik el ezen az instrumentális albumon, minden túlontúl széttorzítva, széteffektezve szólal meg, ráadásul gátlástalanul kísérletező előadásmódban tálalva. Az első két szám írtózatosan besztondult, súlyosan borult hangulata és kísérleti jellegű zajolása után egyre elektronikusabb hatású vizekre evezünk. Míg az "I am Become Death" és a "Black Light" valamiféle doom - sludge - stoner - kraut - experimental rock összemosódás, addig a harmadik("Aquarius69"), a negyedik("Meinhof") és az ötödik("Kali Yuga") szám egyfajta törzsi transz rock, amelynél a repetitív ritmizálás, vagy a törzsi kántálás ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a cirkulálva vissza-visszatérő elektronikus effektek. A következő, címadó("Rise") számhoz sem kevesebb befogadókészség kell, sőt! A meditatívnak induló, fosatós légkört egyre beszívottabb elektronikus elmeháborodások tarkítják, ide már tényleg csak zenei mindenevők és borultságra vágyók merészkedjenek. Át kell hozzá szellemülni rendesen. A lemez utolsó száma("Eater") sem éppen sétagalopp. Jó kis doom - stoner muzsikának indul, ám a dinamikát megbontó elemek disszharmónikus randalírozása megerőszakolja az egészet. Mintha egy betépett kölyök folyamatosan bele effektezne, bele pengetne, bele zavargászna a zenészek belassult jammelésébe. Esetlennek tűnő, de annál szándékosabb agyzavarás, ami ha akarod, ha nem, de megteszi a hatását. És ez megy 14(!) percen keresztül.

Ehhez hasonló borultságot már jó néhány éve nem hallottam és őszintén megmondom, hogy már nagyon hiányoltam valami effélét. A Pig zenéjét jogosan nevezhetjük -a szó valódi értelmében vett- sztóner zenének, gyakorlatilag egy igazi súlyos narkós muzsika. A környezetedben élő normális emberek lehetőleg ne hallják, mikor ezt a lemezt hallgatod, mert még azt hiszik lövöd magad:). Ettől függetlenül, ha meg van hozzá a megfelelő hangulat, akkor bármilyen segédeszköz nélkül is nagyon beüthet. Én legalábbis valami oknál fogva külön késztetést érzek rá, hogy meghallgassam még egyszer. A nyitottabb ízlésűeknek mindenképpen ajánlom.



A lemez ingyen leszedhető a Bandcampről: http://def-pig.bandcamp.com/ ,

vagy Flac minőségben Sendspace-ről: http://www.sendspace.com/file/j6k56m



Tracklist:
01. I Am Become Death 08:29
02. Black Light 06:05
03. Aquarius 69 07:06
04. Meinhof 08:31
05. Kali Yuga 04:17
06. Rise 11:24
07. Eater 14:00

 .

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr134560016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása