Default style- Alternative style

The Black Keys - Attack And Release (2008)

Ez ugyan nem az a kimondott stoner rock (talán jobban is illene Joshi kolléga blogjára), de mivel retrós, feelinges, meg hippis, így nem bírom megállni, h. ne ajánlgassam itten. Mindegyik albumukat szeretem, de talán az Attack And Release pörög újabban legtöbbet, így aki csak most ismerkedne velük, az akár kezdheti egyből ezzel.

Az Ohio-beli Akronból származó duóról elöljáróban tudni érdemes, h. Billy Gibbons (ZZ Top) egyik kedvenc bandája mostanában, azt hiszem, ennél jobb ajánlólevél nem is kell a Fekete Kulcsokhoz. Sokan (talán a gitár/ének+dob felállás miatt már eleve) a White Stripes-hoz hasonlítgatják őket, ám a Black Keys muzsikája nem annyira punkos, sokkal inkább bluesalapú; hallatszik, h. sokat tanulmányozhatták pl. Neil Young és Tom Waits munkásságát, emellett egy másik "fekete nevű" csapat, a Black Crowes hatása is felsejlik. Ez is kb. épp olyan "világ lustája" zene, amilyet az előbb említett georgiai bandától megismerhetett a nagyvilág. Van benne rhythm&blues, kis hard-rock (amikor rálépnek a torzítóra), egy adag a 70-es évek soulzenéjéből, meg némi funkos lüktetés. Nem találtak fel semmi újat, de tudnak igen emlékezetes dalokat kovácsolni a meglévő hozzávalókból (abszolút kedvencem jelenleg a Jethro Tullos fuvolabetéttel megbolondított Same Old Thing, a kissé Jon Spencer dolgaira hajazó garázsrockos Strange Times és a Clapton stílusú So He Won't Break, de tökre tetszik a Hendrixes riffre épülő I Got Mine, vmint a kimondottan soulos Oceans&Streams is). Minimalista felfogású retro-rockjuk nagyon hallgattatja magát; megértem, h. Gibbons barátunk miért rajong értük annyira.

Egy szó, mint száz: ha vmi középutas, lazulós zenére vágysz, a Black Keys a megoldás kulcsa!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr791737956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.02.09. 21:43:13

A same old thing amúgy nekem is az egyik kedvenc számom.

Chino the Hero 2010.02.09. 22:31:28

@joshibarat: Akkor üdvözöllek a The Black Keys Klubban! D.:

Rico RokkaRolla · http://stoner.blog.hu/ 2010.02.10. 13:55:45

@joshibarat: akkor linkelj be a kép alá muzsikát légyszíves, aztán hagy fröcsögjön a széklet örületesmód!

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.02.10. 18:21:36

@Rico RokkaRolla: Inkább nem nyúlkálok bele Chino posztjába,szóval itt a link:www.mediafire.com/?ngt2yyz2twm

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.02.10. 18:30:00

A megállíthatatlanul fröccsenő matériát pedig a rapidser üzemeltetőinek ajánlanám.Jó étvágyat!

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.02.20. 19:44:47

@Chino the Hero: Most megint végigolvastam az ajánlód és végülis lenne egy kis kiegészíteni valóm.Azt írtad:"nem találtak ki semmi újat".Szerintem meg igen.Úgy tudom,hogy ők nam használnak basszusgitárt,hanem a gitárt hangolják és torzítják le annyira,hogy basszgityónak tűnik megszólaláskor.Ezt valami régebbi ajánlóban olvastam egy magyar oldalon.Remélem jól emlékszem,mingyá utána is nézek és ha megtaláltam dobok egy linket.Amúgy fasza poszt és tényleg gondolkodtam én is,hogy kirakjam-e nálam az albumot.Bár egy diszkog még lehet,hogy kikerül.

Chino the Hero 2010.02.24. 12:21:43

@joshibarat: A gitártorzítás se akkora újdonság már, gyk. Hendrix felbukkanása óta léteznek előadók, akik így v. úgy kiaknázzák a hangszerben rejlő lehetőségeket.

Chino the Hero 2010.02.24. 12:24:31

A teljes diszkog amúgy jó ötlet, hadd ismerjék meg minél többen!
süti beállítások módosítása