Default style- Alternative style

Válogatá-shock!

  Eltelt egy év és ezalatt annyi minden történt, hogy egy betegeskedő apáca is belerokkant volna. Még akkor is, ha a Vőlegénye a Jóisten.

 Rengeteg jó Emberrel ismerkedtünk meg, nagyon sok jófajta muzsikát hallgattunk a blog által megismert blogspot és blogoldalakon keresztül.(Csakbenne..., Motherroad, Southernblog, Stonerrock.hu, Közvetlen Hangtér).

  Tavasszal volt egy nagyon jól sikerült blogtalálkozó, amit sokan sajnálhatnak, hogy nem jöttek el. Most pedig egy nagyon jó együttesekből álló születésnapi koncert lesz. Mindegyik brigádnak megvan a saját különlegessége és erőssége, hogy mi, azt nem árulom el. Gyertek el és megtudjátok ! Ígérhetem nem fogjátok megbánni. Azt már most elárulhatom, hogy ha ez a parti remek lesz, akkor farsang környékén is tervezünk majd valami mókát s kacagást. No meg Sörunicumot. Joshi pajtásnak Sörpálinkát.

  Van viszont egy elmaradásunk, amit most részben pótolok. Október közepetájt intéztünk hozzátok egy felhívást, mégpedig a Stoner fogalom körbejárása végett. Kértünk titeket, hogy dobjatok össze egy válogatást, ami számotokra többé-kevésbé magyarázat a stonerre és ha lehet egy kicsit definiáljátok a stoner fogalmát. Most közzétesszük azt, amit eddig kaptunk. Egy "kicsit szomorkás a hangulatom...", mert kevesen voltak, akik jelentkeztek. Nekik külön is köszönjük, megtiszteltek vele és ez jól esett.

   Hát itt vannak időrendi sorrendben:

  Downerstoner a következőket küldte: "Szerintem amúgy az az igazi stoner zene, amihez még zöld se kell, hogy beálljon tőle az ember." Downerstoner's Best of Stoner and Other

  Lakatos Dávid a nagyszerű Giant Horizon oszlopos tagja: "Először is elismerésemet és köszönetemet szeretném kifejezni, hogy egy olyan oldalt csináltok, amit szinte napi rendszerességgel csekkolok, mert egyszerűen fasza! :)
A stonerről egypár szóban: Mamutkorsóban hajlított baseball sapka, a szomszéd fickó házilag barkácsolt fűnyírójának hangja, ívhegesztés védőszemüveg nélkül, zúgás, hullámzás, végtelenség... (okosabb nem jutott most eszembe) Hogy a rock mikortól stoner, ezt nehéz megfogalmazni. Kevés zenekarról mondható el, hogy több éven keresztül tudja hozni albumról albumra a hangulatot. Mindenesetre a stoner hangulat és maga a zene csak egymással karöltve léteznek. Amúgy szerény véleményem szerint a legkeményebb muzsikák 2000 plusz-minusz pár év környékén készültek (kövezzetek meg, de Ozzy Osbourne hangjától sírva futok haza)." L.D. StonerWurlitzer

  A mi kedvenc Joshi barátunk ezzel állt elő:

  Szerintem van kb.háromféle(szerintem)stonerrajongó,aszerint,hogy mit tart stoner zenének : 1.Vannak akik magát a műfajt és a műfaj alapját képező bandák hangzását,illetve a kikerülhetetlen műfaji elemeket veszik alapul,mint pl.szétfuzzolt,széttorzított retro riffek,sivatagi feeling,betépett,piálós hangulat,pszichedelia,Hendrixes/Bluesos jammek...stb.
2.Vannak akik magát a stondulni kifejezést veszik alapul,ami ugye régebbi mint maga a Stoner Rock műfaj megszületése.Náluk természetesen rengeteg,műfajon kívül eső muzsika is stoner minősítést kap,sőt szinte bármi,ami a stondult állapotot fenntartja az orcájukban.Ezzel a dologgal én konkrétan rohadt nehezen tudok azonosulni és inkább egyénieskedésnek tartom.Lehet,hogy a stondulni kifejezés régebbi,mint a Stoner Rock,de maga a stoner,mint személy,úgy tudom csak a műfaj megszületése után jött létre és általában olyan embert takar,aki rajong a Stoner Rockért és ez az életmódján is tükröződik.
3.A harmadik féle csoport pedig olyanokból áll,akik még nem ásták bele magukat a műfajba eléggé,illetve a '70-es évek meghatározó csapatainak munkásságával sincsenek tisztában és szinte bármire ráhúzzák a Stoner Rock jelzőt,ami a '70-es évek hangzásából merítkezik.Olyan lemezekről látom néha külföldi blogokon is a sztóner kategóriába helyezést,hogy az eszem meg áll.Amúgy meg,aki olvasgat interjúkat,az tapasztalhatja,hogy rengeteg mai banda nem is fogadja el magáról ezt a skatuját.Jogosan!Tessék leszedni a kibaszott Black Sabbath,Blue Cheer,Purple,Mountain...stb klasszikus lemezeit,mert a végén még a Steppenwolf is le lesz sztónerezve!  "Mi a tököm az a Stoner?"

  Attila barátom egy szimpla válogatást küldött, de megígérte, hogy a késöbbiekben szövegelni is fog hozzá. Etele's music

A jubéliumra összebetonoztam én is egy kicsinyke válogatást. Az első felén sima válogatott dolgok vannak, viszont a másodikon ( fordított-hehe ) kizárólag koncert és abból is kevés, de a(n)nál...

 Hallgassátok és kalandra fel!!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr691585360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2009.12.10. 23:03:40

Eddig még csak a Dávid féle válogatást hallgattam meg,de úgy látom,hogy kb.ugyanaz az elképzelése az egész témáról mint nekem.Kibaszottul hangulatos számokat szedegettél össze a válogatásodra!Mindegyik telitalálat.
Ezek a kertigépek egyébként mindenkit megérintenek,ha még emlékeztek a Nico féle Earthride ajánlóra.A fűnyíró is meg a láncfűrész is nagyon találó erre a fajta basszushangzásra.He-he.
süti beállítások módosítása