Default style- Alternative style

Porcupine Tree - The Incident (2009)

stoner rock, space rock, stoner metal, doom, doom metal, southern rock, mp3, mp 3, koncert, kritika, letöltés, zene, buli, stonerrock, stonermetal, doommetal, spacerock, spacemetal, space metal, southern rockA novemberi Porcupine Tree koncert kapcsán itt az ideje, hogy górcső alá vegyük Steven Wilson és csapata legújabb albumát.Nem aprózták el: konkrétan dupla lemezt adtak ki kezeik közül (összesen 18 számmal), igencsak feladva ezzel a leckét a legelvetemültebb fanoknak is.

Sok újat mondjuk nem hoz a The Incident; nagyjából a megszokott P.Tree stílusban folydogálnak a nóták.Vagyis tkp. két csoportra lehet osztani a kompozíciókat: egyikbe a keményebb, riffesebb, metalosabb témákat, másikba pedig a lírai, elvont, pszichedelikus zöngeményeket.Sajnos a mérleg nyelve ezúttal leginkább az utóbbi felé billen.Míg az előző albumokon (és a mindmáig óriási kedvenc In Absentia lemezen) voltaképpen egészséges arányban fért meg egymás mellett a két szélsőség, addig itt úgy érzem, túlságosan is lehiggadtak Wilsonék.Ráadásul a rossznyelvek azt rebesgetik, hogy a budapesti koncert első felvonását a The Incident anyaga fogja kitenni.Hát, nem is tudom...a közönség garantáltan be fog aludni a sok lassúzástól.

Az Occam's Razor és a Deftones-os beütéssel bíró The Blind House még a keményebb oldalt képviselik, hogy aztán átadják helyüket zsinórban több belassult dalocskának is egyszerre (Great Expectations, Kneel And Disconnect, Drawing The Line).Ezek a fent emlegetett negatívum ellenére azért kivétel nélkül gyönyörűek, meg kell hagyni.A P. Tree-nél mindig meglévő Pink Floyd és Beatles befolyás talán ezen az albumon van legjobban jelen.A kislemezen megjelentetett Time Flies is az akusztikus, andalgós vonalra erősít rá.Ugyanakkor a címadó és a Bonnie The cat kifejezetten trip-hopos, itt a Massive Attack is beugrott, mint párhuzam.A durvább vonalat még a Degree Zero Of Liberty, valamint a Circle Of Manias hordozza.Van a kettes disc vége felé egy olyan szám, hogy Black Dahlia, aminek semmi köze a Murder-hez, haha!Tipikus P. Tree líra, de tetszik.Végül az egy szál zongorára épülő Remember Me Loverrel kívánnak nekünk szép álmokat Steven Wilsonék.

Összegezve ennek az albumnak sok időt és türelmet kell adni, hogy beérjen.Néhány nótát simán le lehetett volna hagyni róla.Ha szimpla albumként jelent volna meg a The Incident, nyilván könnyebb lenne megemészteni, így viszont kicsit sok az üresjárat, a sallang.A koncertig mindenesetre még próbálok barátkozni a kevésbé ütős témákkal is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stoner.blog.hu/api/trackback/id/tr571466280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása